Nämä ovat tämän kesän hittijuomat – juhlajuomissa maistuvat kotimaiset marjat ja yrtit

Roseeviinin ja IPA-oluiden suosio kesäjuomina ei näytä laantumisen merkkejä.

– On puhuttu vaaleanpunaisesta vallankumouksesta, eikä roseen hype näytä loppuvan. Kesä on pinkin roseen kulta-aikaa, Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström vahvistaa.

Lindströmin mukaan roseeproseccot ovat varsin kysyttyjä ja pidettyjä. Ne yhdistävät kaksi trendiä. Kesän tullen punaviinin myynti laskee ja roseen lisäksi kuohu- ja valkoviinit tekevät kauppansa.

– Nyt on tulossa sellainen kesä, että vihdoin on taas mahdollisuus nähdä toisia. Silloin halutaan keskittyä ystäviin ja viineiltäkin haetaan keveyttä ja raikkautta.

Väkevissä juomissa gini kiinnostaa yhä. Mikäli gin tonicin juoja haluaa kokeilla jotain uutta, Lindström suosittelee port tonicia eli valkoisen portviinin ja tonic-veden yhdistelmää.

– Vermutit ja negroni-cocktailit taas ovat tosi iso juttu Euroopassa, ja niiden suosio tulee varmasti näkymään täällä.

Väkevissäkin juomissa trendinä on Lindströmin mukaan paluu helppouteen. Cocktaileissa ei tarvitse olla sateenvarjoja tai tähtisädetikkuja vaan 2–3 hyvää raaka-ainetta riittää.

Juhlien juomasekoituksissa suositaan sangriaa tummana tai vaaleana. Kuohuviinin ja tuoremehun yhdistelmä Mimosa on myös hyvin suosittu – samoin spritzit. Myös prosecco seljankukkamehulla on toimiva juoma kesän juhlapöytään.

Oluissa IPA on ollut trendinä jo niin pitkään, että siitä on Lindströmin mukaan tullut valtavirtaa. Ihan lagerin myyntilukuihin se ei silti taida vielä yltää.

– IPA on kesällä huippuhyvä grilliolut. Siinä on paljon hedelmäistä aromikkuutta ja suomalaisen suven makumaailmaa: nokkosta, koivunlehteä ja mökin pihan tuoksua.

Lindström lisää IPAn toimivan mainiosti niin kasvisruokien kuin rasvaisempien liharuokienkin kanssa.

Kuusenkerkkää voi kokeilla laittaa vaikka suoraan giniin tai vodkaan puoleksi vuodeksi.

Tommi Avola

Toisin kuin marjoilla ja hedelmillä maustetut hapanoluet hedelmäoluet eivät ole nousseet varsinaisiksi hiteiksi. Lindströmin mukaan tämä on harmi, sillä esimerkiksi jääkylmänä tarjotut hedelmäoluet ovat huippuhyviä. Ne toimivat sekä suolaisten että tulisten makujen kanssa.

Siidereissä Lindströmiä ilahduttaa kotimaisten aitojen omenasiiderien nousu.

– Meillä on niihin raaka-ainetta ja huippuosaamista. Aidoista omenoista tehty kotimainen siideri on tosi hyvä ruokajuoma. Se toimii juustojen ja muiden rasvaisten ruokien kanssa.

Alkoholittomien juomien suosio on nossut koko ajan. Lindströmin mukaan on hienoa, että niitä on nykyisin tarjolla kattava valikoima.

– Ihmiset tuntuvat haluavan myös alkoholittomissa juomissa ostaa laatua.

Laatuun panostaminen näkyy myös matkailijoiden juomavalinnoissa. Lähiruoan lisäksi myös lähijuoma kiinnostaa.

– Meilläkin on lähituotteita, jotka ovat tosi suosittuja ja kysyttyjä etenkin mökkipaikkakunnilla.

Kuusenkerkkä-mocktail

1 annos

2 cl kuusenkerkkäsiirappia

2 cl tuorepuristettua sitruunamehua

1 munanvalkuainen

Väkevissäkin juomissa trendinä on paluu helppouteen.

Anri Lindström

2 cl karpalomehua

4 cl alkoholitonta Roti G:tä

Kivennäisvettä

Mittaa ainekset shakeriin. Lisää jäitä ja ravista. Siivilöi jäillä täytettyyn lasiin ja pidennä kivennäisvedellä. Sekoita ja lisää muutama karpalo koristeeksi.

Limoncello spritz

1 annos

4 cl limoncelloa (sitruunalikööriä)

Kuohuviiniä

Kivennäisvettä

Kaada limoncello viinilasiin. Lisää jäitä. Täytä lasi kuohuviinillä ja lisää lopuksi tilkka kivennäisvettä. Koristele basilikanlehdellä.

Raparperi ja nokkonen takaavat maun suven juhlajuomiin

Tomi Kangasniemi / Teemasuomalainen

Turkulaisen Kortteliravintola Arvon ravintoloitsija Tommi Avolan mukaan ensimmäiset lämpimät kesäpäivät näkyvät heti asiakkaiden juomavalinnoissa. Punaviini vaihtuu valkoviiniksi ja rommit ja konjakit jäävät odottelemaan syksyä.

– Rosee on tosi suosittu kesäviini, ja kesällä nautitaan myös pitkiä ja raikkaita spritzereitä.

Avola odottaa tämän kesän seuraavan trendien suhteen aiempia kesiä. Alkoholinkäyttö on muuttunut määräpainotteisesta juomisesta laatutietoiseen nautiskeluun. Tämä näkyy miedompien juomien suosion kasvuna.

– Uusia suuria läpilyöntejä ei tänäkään kesänä ole odotettavissa. Maailman trendit, kuten matala-alkoholiset cocktailit, näkyvät myös Suomessa.

Kesällä monet nauttivat vähäkalorisia ja mietoja seltzereitä.

Avolan mukaan olutpuolella kiinnostus alkoholittomiin oluihin lisääntyy ja hapanoluita menee nykyisin ympäri vuoden.

Hapanoluihin tuntuvat mieltyneen myös ne, jotka eivät pidä perinteisen oluen mausta.

Alkoholittomat cocktailit eli mocktailit maistuvat myös osalle kansasta. Avolan mukaan Arvo-ravintolan kokonaismyynnistä niiden osuus on kuitenkin vielä alle kymmenen prosenttia.

Cocktail-puolella Avola on odottanut meksikolaisten suosiman Paloman läpilyöntiä. Kitkerän makeassa drinkissä sekoituksena voi olla esimerkiksi tequilaa ja greippimehua.

– Suomessa sen suosio ei ole lähtenyt nousuun. Ehkä ihmisiä pelottaa drinkissä tequila, jolla on yhä maine shottijuomana, Avola arvelee.

Omien kesäjuhlien juomasekoituksissa Avola suosittelee turvautumaan kotimaisiin raaka-aineisiin. Kesäbooliin kannattaa laittaa paljon tuoreita marjoja ja yrttejä.

– Raparperista saa todella kivoja makuja, ja nokkoset ovat nyt juuri oikeanlaisia. Ne ovat todellista superfoodia, josta saa kivoja makuja. Hyvä tonic voi myös pelastaa huononkin ginin, Avola opastaa.

Avola on viime aikoina suosinut juomasekoituksissa kuusenkerkkää. Oman kuusenkerkkäsiirapin tekeminen on osoitus siitä, miten ravintoloissakin käsityön määrä on koko ajan lisääntynyt.

– Kuusenkerkkää voi kokeilla laittaa vaikka suoraan giniin tai vodkaan puoleksi vuodeksi. Sen jälkeen kerätään sitten vain kerkät pois, ja tuloksena on upea juoma.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut