Vapetus huolestuttaa, kannabiksen käyttö kasvussa Nurmijärvellä – Poliisi kehottaa vanhempia lähtemään kävelylle

Vanhemmat lenkille Monikon ja skeittiparkin ympäristöön, S-Marketille tai Isoniitun laavulle.

Kun Nurmijärvellä puhutaan nuoriso-ongelmista, katseet kääntyvät helposti Klaukkalaan. Itä-Uudenmaan poliisissa työskentelevän vanhemman konstaapelin Tiina Kuosan mukaan Klaukkala johtaakin tällä hetkellä Nurmijärven taajamista pahoinpitelyissä, vahingonteoissa ja näpistyksissä. Niiden kaikkien määrät kasvoivat syksyn aikana, mutta nyt näyttää rauhallisemmalta.

Monikon nuorisotilan vastaava nuoriso-ohjaaja Julia Lehto on samaa mieltä.

– Monikon nuorisotilassa oli syksyllä levottomuutta. Nyt nuorisotilan ilmapiiri on yhteisöllisempi, ja nuorisotilassa käy nuoria, jotka tykkäävät kokkailla ja sellaista, hän kertoo.

Kuosa ja Lehto arvelevat, että syksyllä nuorten niin kuin muidenkin ihmisten käytöksessä näkyi pitkään jatkunut koronapandemia.

– Tällä hetkellä meillä on enemmän huolta yksittäisistä nuorista kuin nuorisosta ylipäätään. Suurin osa nuorista voi hyvin, Lehto sanoo.

Kuosa muistuttaa, että nuoruuteen kuuluu kaikenlainen kokeilu.

– Ja täkäläiset nuoret osaavat pyytää anteeksi, jos ovat vaikka juovuksissa käyttäytyneet huonosti. Nurmijärveläiset nuoret ovat tosi mukavia, hän kehuu.

Suurin osa nuorista voi hyvin.

Ongelmiakin on. Päihteistä pinnalla on alakoululaistenkin suosima sähkötupakointi eli vapetus.

– Sitähän ei ole tutkittu, mitä vapetus aiheuttaa elimistölle, Tiina Kuosa muistuttaa.

Myös kannabiksen ja amfetamiinin käytöstä sekä lääkkeiden väärinkäytöstä tulee poliisille tietoa tasaiseen tahtiin.

– Nuorin Nurmijärvellä tietooni tullut käyttäjä on kuudesluokkalainen, joka käyttää kannabista ja lääkkeitä, Kuosa kertoo.

Kannabiksen käyttö kasvaa hänen mukaansa koko ajan.

– Moni nuori pitää alkoholia kannabista huonompana vaihtoehtona, Kuosa tietää.

– Peräänkuulutankin sitä, että vanhemmat hankkivat huumeisiin liittyvää tietoa ja jos epäilevät niiden käyttöä, ottavat asian puheeksi ja lähtevät viemään sitä eteenpäin.

Poliisille on tullut paljon ilmoituksia nuorten häiriköinnistä Klaukkalan uudessa 24h S-Marketissa.

– Nuoret kokoontuvat isolla joukolla uuteen paikaan. Joukossa tyhmyys ja huono käytös saavat helposti vallan. Nuorisoporukasta lähtee ääntä, he valtaavat käytävätilat, huutelevat toisilleen ja ulkopuolisille, jotkut jopa sylkevät ja heittävät roskia lattialle, Kuosa sanoo.

Poliisi saa tuon kaltaisia ilmoituksia kyseisestä kohteesta. Lisäksi useat ikäihmiset ovat ilmoittaneet, etteivät uskalla asioida kaupassa enää.

– Kauppakeskuksessa notkuilu madaltaa myös kynnystä käydä näpistelemässä ja Klaukkalasta tulee todella paljon ilmoituksia nuorten tekemistä näpistyksistä. Toivoisin vanhempien käyvän tsekkkailemassa, onko oma jälkikasvu kaupassa viettämässä vapaa-aikaansa ja kuinka hän siellä käyttäytyy. Pohtia voi myös sitä, ovatko kaupan käytävät ajanviettopaikkoja. Kyse on usean henkilön työpaikasta, eivätkä he ole siellä nuoriso-ohjaajina.

Lopuksi viesti nyt koulusta vapaana olevien klaukkalalaisnuorten vanhemmille.

– Lähtekää kävelylle ja käykää S-Marketilla, Monikon ja skeittipuiston ympäristössä sekä Isoniitun laavupaikalla, hän vinkkaa.

Ankkuritoiminta

Asiakkaita riittää

Kun nurmijärveläisnuori on tehnyt rikoksen, häntä epäillään rikoksesta tai hänestä on herännyt muuten huoli, hänen asioitaan selvitetään usein Ankkuritoiminnan kautta. Toiminta on tarkoitettu alle 15-vuotiaille, ja siihen voi osallistua vain kerran.

Ankkuri koostuu moniammatillisesta työryhmästä, jossa ovat edustettuina nuorisopalvelut, Keusote (sairaanhoitaja ja sosiaalityöntekijä) sekä poliisi. Tiina Kuosan mukaan asiakkaita on niin paljon kuin heitä pystytään ottamaan vastaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut