Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärvelle 2800 aurinkopaneelin puisto – sijoittuu moottoritien lähistölle

Helen Oy:n mukaan tämä on vasta alkua. Seuraavista puistoista tulee huomattavasti suurempia.

Helen Oy aloittaa kesän aikana aurinkopuiston rakennustyöt Nurmijärvellä. Kolmostien varrella sijaitsevaan Helenin omistamaan aurinkopuistoon tulee noin 2 800 aurinkopaneelin maa-asenteinen aurinkovoimala, jonka pinta-ala on noin kolme hehtaaria.

– Suomessa on nyt lähdössä liikkeelle kansainvälisesti suosittu aurinkopuistoliiketoiminta, tuulipuistojen tyyliin. Aurinkopuisto syöttää suoraan verkkoon sertifioitua aurinkosähköä, kertoo Minna Junnikkala, joka toimii Helen Oy:ssä auringon ja tuulen tuotekehityksen ja tuotehallinnan vetäjänä.

– Aurinko on tuulen ohella edullisin sähköntuotantomuoto ja aurinkopuistoja on rakennettu kansainvälisillä markkinoilla jo pitkään. Esimerkiksi Ruotsi on meitä pari vuotta edellä, kertoo Junnikkala.

Suomessa on tähän mennessä rakennettu aurinkovoimaloita lähinnä omakotitalojen, yritysten ja asuntoyhtiöiden katoille, jossa kaikki sähkö menee suoraan kyseisen asiakkaan sähkönkulutukseen.

– Aurinkosähköä sähköverkkoon syöttäviä aurinkopuistoja ei oikeastaan vielä ole, Junnikkala toteaa.

Nurmijärven aurinkopuistosta yksityishenkilöt voivat vuokrata yhden tai useita omia aurinkopaneeleja. Vuokrahinta on tällä hetkellä 5,99 euroa kuukaudessa. Paneelin saa myös nimetä itse.

Minna Junnikkala kertoo, että heillä on tähän astikin ollut vuokrattavissa aurinkopaneeleja Kivikosta, Suvilahdesta ja Messukeskukselta, mutta Nurmijärvellä paneelien määrä on huomattavasti isompi.

– Heti, kun avasimme nettisivut ennakkomyyntiin, niin kauppa alkoi käydä, vaikka aurinkopuisto valmistuukin vasta loppuvuodesta.

Nurmijärvi on vasta alkua.

Nimikkopaneelin voi liittää mihin tahansa Helenin sähkösopimukseen. Aurinkopaneelin tuotanto hyvitetään sähkölaskussa.

Yrityksille on puolestaan tarjolla voimalaosuuksia. Siinä yrityksille varataan paneeleja aurinkovoimalasta, joka ei sijaitse yrityksen omassa kiinteistössä. Esimerkiksi yritys, joka on vuokralla voi nyt hankkia omaa aurinkosähköä.

– Voimalaosuudessa maksetaan tuotetun aurinkosähkön mukaan ja nimikkopaneelit ovat kuukausimaksulla, kertoo Junnikkala.

Aurinkopaneelit ovat Minna Junnikkalan mukaan kehittyneet paljon viime vuosina. Hän huomauttaa, että esimerkiksi Nurmijärvellä on käytössä tehokkaat, kaksipuoliset aurinkopaneelit.

Yhden paneelin teho on 540 Wp. Aurinkopuiston kokonaiskapasiteetti on 1,5 MWp, joka vastaa 750 kerrostalokaksion sähkönkulutusta vuositasolla.

Nurmijärven aurinkopuisto on Helenin ensimmäinen kokonaan oma aurinkopuisto.

– Nurmijärvi on vasta alkua. Jatkossa aurinkovoimalat tulevat olemaan kymmenen tai jopa sata kertaa isompia. Riippuu siitä millaiselle maa-alueelle ne tulevat.

Helen Oy kävi hiljattain neuvotteluja Järvenpään kaupungin kanssa maa-alueen vuokraamisesta aurinkovoimalalle, joka olisi ollut Nurmijärven hanketta kymmenen kertaa isompi. Kyse oli kaupungin omistamasta alueesta. Vuokrasopimus hylättiin kaupunginvaltuustossa toisen äänestyksen jälkeen.

– Järvenpään kanssa ei neuvotteluja enää jatketa. Moni muu kunta ja yksityinen maanomistaja on kuitenkin ottanut yhteyttä eli meillä on monia muitakin neuvotteluja kesken, sanoo Minna Junnikkala.

– Nyt keskitymme rakentamaan Nurmijärvelle. Ollemme siitä tosi innoissamme, koska se tulee kivalle paikalle. Siitä ajaa 30 000 autoa päivittäin ohi. Voivat sitten ihailla omaa paneeliaan.

Nurmijärven aurinkovoimala sijaitsee Nukarin suunnalla, viitisen kilometriä Karhunkorven koululta pohjoiseen moottoritien varressa.

– Olemme vuokranneet pellon yksityiseltä maanomistajalta. Ensimmäisenä lähdetään tekemään aitaa, paaluja ja telineitä. Paneeleja alkaa tulla todennäköisesti elokuussa.

Aurinkosähkövoimaloiden rakentamisella ei Minna Junnikkalan mukaan ole kovin selkeää lupaprosessia.

– Se riippuu kunnasta. Järvenpäässä kyse oli kaupungin maista, kun taas Nurmijärvellä on kyse yksityisen maista.

– Toki me olemme keskustelleet ensimmäisen kerran jo vuosi sitten Nurmijärven kunnan kanssa asiasta. Silloin käytiin läpi sitä, millaisia alueita siellä on ja kannattaako katsoa kunnan alueita vai yksityisiä ja selvitettiin lupa-asioita eli meillä on lupa rakentaa, kertoo Minna Junnikkala.