”Näytä mistä puusta sinut on veistetty” – ja kuvanveistäjä Juha Menna näytti Lukkari-Jukolassa

Nurmijärveläinen kuvanveistäjä Juha Menna näytti sen Lukkari-Jukolassa Mynämäessä.

Ensimmäinen Jukolan viesti ankkuriosuuksineen odotti viime viikonloppuna nurmijärveläistä Juha Mennaa Rajamäen Rykmentin vitosjoukkueessa.

– Ankkuriosuus on kunniatehtävä, näytä mistä puusta sinut on veistetty, sanoi henkilökohtainen suunnistusvalmentajani, kertoo Juha Menna nauraen.

Menna sattuu nimittäin olemaan ammatiltaan kuvanveistäjä, joka on valmistanut puusta Havuoksa, rauhan viiri -nimisen Jukolan viestin kiertopalkinnon.

Kaukametsäläisten tilaamasta ja lahjoittamasta kiertopalkinnosta kilpaillaan seuraavan seitsemän vuoden ajan. Sen sai tänä vuonna vuodeksi haltuunsa Jukolan viestin voittaja Stora Tuna OK. Ruotsista.

Lukkari-Jukolassa Mynämäellä Juha Menna lähti metsään sunnuntaina klo 9 ankkureiden uusintalähdössä. Tuolloin metsän siimekseen lähtevät ne suunnistajat, joiden edellisten osuuksien juoksijat eivät ole vielä tulleet vaihtoon.

– Ensimmäisillä parilla rastilla räpelsin ja sijoitukseni oli yli 860:n. Tein pahat mutkat siihen alkuun, mutta sen jälkeen ryhdistäydyin ja aloin ohitella muita.

Mahtava laji!

Joukkueen sijoitus oli lopulta 425. Kaiken kaikkiaan Menna oli tyytyväinen sekä sijoitukseen että ylipäätään Jukolaan tapahtumana.

– Meillä oli hyvä joukkueonnistuminen. Hyvää osaamista ja tekemistä.

– Tapahtuma oli hieno. Noin paljon ihmisiä, mutta kukaan ei pyöri siellä humalapäissään.

Menna ei pidä pois suljettuna sitä ajatusta, että osallistuisi Jukolan viestiin jatkossakin.

– Jos nyt olisi uusi startti, niin tietäisin jo miten pitäisi toimia sellaisen massan kanssa. Oppirahat maksoin, toteaa Menna, joka jo etukäteen pohti sitä, että suunnistaminen isossa joukossa on vaikeaa, kun on tottunut tekemään yksilösuorituksen.

Vaikka muista suunnistajista voi Jukolan tapaisessa isossa viestissä hyötyä, niin Menna kertoo ottaneensa itse jokaiselta rastilta suunnan ja katsoneensa reitinvalinnan.

– En lähtenyt kertaakaan vääriin letkoihin.

Suunnistuksen saloihin Juha Menna on perehtynyt vasta parin vuoden ajan.

– Minulla oli 40 vuotta taukoa suunnistuksessa. Kävin oravapolkua kymmenen vuoden ikäisenä, mutta silloin junnuna ei urheilu kiinnostanut.

Kolmenkympin jälkeen se alkoi kuitenkin kiinnostaa niin paljon, että hän kilpaili jopa MM- ja EM-tasolla M35- ja M40-sarjoissa 800 ja 1 500 metrillä.

– Hopeita ja pronsseja tuli, mutta kultainen jäi saamatta MM-tasolla. Se jäi 38 sadasosan päähän.

Nyt 51-vuotias Menna on mukana Kalevan kierroksella ja sen vuoksi suunnistuksen opettelukin alkoi kiinnostaa. Kalevan kierroksen vuotuisina lajeina ovat: Luistelu, hiihto, juoksu, soutu, pyöräily ja suunnistus.

– Käyn iltarasteilla ja teen aina jälkianalyysit. Suunnistan myös kiintorasteilla ja muidenkin seurojen iltarasteilla. Satsaan tähän asiaan sen mitä kroppa kestää. Mahtava laji!

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut