Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Hyvä keino lisätä yhteisöllisyyttä" – Nurmijärven Kodit kokeilee pihaviljelyä

Nurmijärven Kodit kokeilee kahdessa kerrostalokohteessa pihaviljelyä kasvilaatikoissa.

Kurkkua, tomaattia, salaattia, kesäkurpitsaa, rosmariinia, timjamia, basilikaa, mangoldia, pak choita, palmukaalia...

Rajamäen Ylisjoentiellä sijaitsevan Nurmijärven Kotien kerrostalokohteen pihassa asukkaita ilahduttaa neljä kasvilaatikkoa, jotka ovat täynnä tuttuja ja hieman tuntemattomampiakin taimia.

Kasvilaatikot liittyvät Nurmijärven kunnan vuokrataloyhtiön Nurmijärven Kotien uuteen kokeiluun. Toimitusjohtaja Marjut Joensuu kertoo, että yhtiö kokeilee tänä kesänä pihaviljelyä kasvilaatikoissa kahdessa kerrostalokohteessa: Ylisjoentien lisäksi Rajamäen Ratakujalla.

– Toive pihaviljelystä tuli asukkailta, aihe oli esillä muun muassa tänä keväänä asukaskokouksissa. Sen johdosta päätimme kokeilla kasvilaatikoiden avulla, miten pihaviljely toimii kerrostalossa. Kokemukset pihaviljelmistä muualla ovat hyviä, se on koettu mainioksi tavaksi tutustua naapureihin ja luoda yhteishenkeä talossa, Joensuu taustoittaa.

Kyseiset kaksi kohdetta valikoituivat mukaan kokeiluun, sillä molemmissa niissä on aktiiviset asukasyhteyshenkilöt, jotka kiinnostuivat välittömästi kokeilusta.

– Kokeilu vaikutti mielenkiintoiselta. On positiivista, että Nurmijärven Kodit lähestyi talotoimikuntaa ja pyysi mukaan. Tämä on hyvä keino lisätä yhteisöllisyyttä, Ylisjoentie 3:n talotoimikunnan puheenjohtaja Oskari Perholehto kertoo.

Tarkoitettu asukkaiden iloksi.

Tuomas Ilander

Samaa mieltä on naapurissa asuva Tertta Leppänen.

– Hyvä idea!, hän sanoo.

Yhteistyökumppaniksi kokeiluun löytyi Blokgarden, joka on tehnyt vastaavia pihaviljelmiä monella paikkakunnalla.

Blokgardenin Tuomas Ilander toimitti viime viikolla molempiin kohteisiin kasvilaatikot multineen ja taimineen ja auttoi asukkaita alkuun viljelyn kanssa. Hän myös opasti kasvien hoidossa, jotta pihaviljely olisi asiakkaille vaivatonta aloittaa. Apua asukkaat saavat jatkossa Whatsappiin perustetusta ryhmästä.

– Istutimme ja lannoitimme taimet yhdessä, mutta asukkaiden tehtäväksi jää kastelusta huolehtiminen. Lisäksi täytyy huolehtia, että kasvit pysyvät pystyssä, Ilander kertoo.

Asukkaat pääsevät luonnollisesti myös keräämään kesän edetessä satoa.

– Sato on tarkoitettu kaikkien talon asukkaiden iloksi, Ilander sanoo.

Joensuun mukaan kokeilun avulla kerätään kokemuksia laatikkoviljelystä.

-– Seuraamme laatikkoviljelyn onnistumista ja asukkaiden palautetta pilottikohteissa ja mietimme jatkoa sen perusteella.

– Toivomme asukkailta palautetta ja valokuvia viljelmistä kesän mittaan sähköpostilla. Kyselemme viljelmien kuulumisia myös talotoimikunnilta, hän kertoo.

Jos kokeilut onnistuvat ja asukkaat tykkäävät, tarkoitus on jatkaa ja laajentaa pihaviljelyä ensi vuonna.

– Toivottavasti entistä useammasta talosta löytyisi innokkaita pihaviljelijöitä.

– Asukkaat voivat perustaa pihaviljelmiä myös omatoimisesti ja talotoimikunta voi hakea siihen Nurmijärven Kodeilta määrärahaa ja tarvikkeita. Jos pihaviljely kiinnostaa, kannattaa jutella oman talotoimikunnan tai talokummin kanssa, hän vinkkaa.