Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ritva Juhelan eläinaiheisia maalauksia esillä kirjastossa – ”Teos kätkee taiteilijan”

Taiteen tarkoitus on esitellä teos, mutta kätkeä taiteilija, sanoo taiteilija.

Klaukkalan kirjaston Galleria Toivossa on heinä–elokuun ajan esillä paljasjalkaisen porilaisen Ritva Juhelan eläinaiheisia maalauksia.

– Maalaustaide tuli elämääni Porin piirustuskoulussa noin 60 vuotta sitten – ja on sitä edelleen. Koetan pitää hyviä neuvoja tallella silloisten porilaisten opettajien opeista ja perusteluista. Vastavärit, perspektiivi ja hiilen käyttö ovat tärkeitä vielä nykyäänkin, Juhela kertoo.

– Öljyvärit olivat silloin lähes ainoa vaihtoehto, mutta akvarelli ja tussityöt olivat silloisen käymäni ABC-koulun etäopetuksessa pääasiallisia tekniikoita. Kaikki tekstaus ja muu tehtiin niin sanotusti vapaalla kädellä ilman koneita ja erikoisia välineitä.

Juhela on ollut Porin Naistaiteilijat -ryhmän alkuperäinen jäsen 40 vuoden ajan ja kiertänyt näyttelyitä. Näyttelyiden ja taidelainaamojen kautta hänen töitään on päätynyt useisiin koteihin. Hän pitää lähes vuosittain yksityisnäyttelyitä.

– Aku Ankkaan hurahdin lähes neljäksi vuodeksi, jonka jälkeen ikonimaalaus tuli tutuksi alkuperäisellä tekniikalla. Kerran viikossa suuntaan kirkon tiloihin neuvomaan pienelle mukavalle ryhmälle ikonimaalausta ja muuta maalausta. Se on itselleni aina kertaamista ja hauskaa. Saman kirkon tiloissa on iso maalaamani työ nimeltä Tulkaa Minun tyköni, hän sanoo.

Juhelan lempivärejä ovat sininen ja punainen. Esimerkiksi ikoneissa Neitsyt Marian mafori on yleensä sininen.

– Poikani otti Thaimaan matkallaan ”varkain” kuvan punaisesta norsusta, joka teki minuun vaikutuksen. Olen tehnyt norsusta muuntelemalla isojakin kuvia juuri punaisella ja sinisellä. Norsut ja eläimet ovat pelkistettynä mukavaa tekemistä.

Juhela on opiskellut Porin taidekoulussa ns. extra-ryhmässä maalausta, puunkaiverrusta ja jonkin verran keramiikkaa jo useana vuotena. Opiskelu on pääsääntöisesti viikonloppuisin ja iltaisin 12 opiskelijan ryhmässä.

– Pätevien opettajien ja tutuksi tulleiden kaverien kanssa työskentely on hienoa ja terapeuttista, mutta vaikeaakin.

– Teen lähes kaikki työni pelkistetysti akryylillä, kollaasitekniikalla ja suuren osan isolla siveltimellä.

Kaikki Galleria Toivon työt on tehty pääosin kahden viime vuoden aikana.

– Mottonani on: Taiteen tarkoitus on esitellä teos, mutta kätkeä taiteilija.