Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitääkö ukkosella ottaa töpselit pois seinästä? Asiantuntija kertoo, milloin se on tarpeen – Nämä laitteet vaurioituvat helpoiten

Helteen keskelle on saapumassa ukkosmyräköitä ja moni nyppii silloin töpselit irti seinistä. Tämä lapsuudessa opittu neuvo on yhä pätevä maaseudulla, kertoo DNA-kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko tiedotteessa.

Kaupungissa sähkölaitteiden irrottaminen verkosta toimii Aavikon mukaan lähinnä turvallisuudentunteen lisääjänä.

Salamanisku aiheuttaa sähköverkkoon ylijännitepiikin, joka voi rikkoa esimerkiksi latauksessa olleen puhelimen ja tietokoneen.

– Haja-asutusalueilla sähkö kulkee usein pitkin ulkolinjoja, jotka ovat alttiimpia ukonilman aiheuttamille häiriöille. Jos salamointi aiheuttaa omassa kodissa esimerkiksi valojen vilkkumista, se on merkki jännitteen vaihteluista ja virtapiikeistä alueella. Tällöin on hyvä ottaa töpselit irti kaikista herkän elektroniikan laitteista, kuten televisiosta, radiosta, pelikonsoleista, modeemista, jatkoroikista, digiboksista sekä tietokoneen ja puhelimen latureista. Riski ukkosen aiheuttamista sähkövioista on pieni, mutta huonon tuurin osuessa kohdalle vaarana on laiterikko tai jopa tulipalo, Aavikko sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa jääkaappipakastimet, peruskahvinkeittimet ja leivänpaahtimet eivät sen sijaan yleensä vaurioidu pienistä jännitepiikeistä.

– Tiheämmin asutuilla alueilla, esimerkiksi kaupungeissa, sähkö tulee rakennuksiin usein maakaapelein, jotka ovat suojassa salamoinnilta. Tämä pitää huolen siitä, ettei elektronisten laitteiden johtojen irrottaminen seinästä ole välttämättä tarpeellista taajaman kerrostaloissa.

Koska sää voi Suomen kesässä muuttua äkisti, ukkoselle herkät sähkölaitteet kannattaa Sami Aavikon mukaan irrottaa verkosta aina jos lähtee kotoa pitemmäksi ajaksi.

– Jo viikoksi pois lähtiessä kannattaa kaiken varalta irrottaa pistokkeet ainakin televisioista ja tietokoneista, ja miksei myös vaikka kahvikoneesta, jos se on edistyksellisempää laatua. Nykyajan älykodeissa alkaa olla jo sen verran paljon herkkää elektroniikkaa sisältäviä laitteita, ettei pistokkeiden irrottaminen ole hullumpi idea, vaikka pistorasiassa olisi ylijännitesuoja.

Erityisen varovainen kannattaa Aavikon mukaan olla vanhempien pöytätietokoneiden kanssa.

Kannettavissa laitteissa riski on selvästi pienempi, koska ne ovat kiinni sähköverkossa hyvin pienijännitteisen laturin kautta. Myös akku osaltaan suojaa laitetta esimerkiksi jännitepiikeiltä.

– Ennen oli paljon laitteita, jotka toimivat suoraan verkkovirralla ja näin myös jännitepiikit kohdistuivat suoraan laitteen elektroniikkaan rikkoen komponentteja. Nykyään yhteydenottoja tällaisesta tulee erittäin vähän. Tästä kiitos tietenkin kehittyneelle teknologialle sähköverkoissa mutta yhtä kaikki myös aiemmin mainittu syy eli nykyaikaiset laitteet sietävät paljon paremmin häiriötilanteita, Aavikko sanoo tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että töpseleiden irrottaminen kannattaa jo sähkönsäästösyistäkin: laitteet tuppaavat kuluttamaan sähköä virransäästötilassakin.

Ukkoseen varautumisessa olennaisinta on Aavikon mukaan huolehtia, että käytössä oleva elektroniikka on ehjää.

Rispaantuneiden laturinjohtojen tai epäluotettavien ”piraattilatureiden” kanssa ei kannata leikkiä, sillä ne voivat pahimmassa tapauksissa olla vaarallisia sekä laitteelle että käyttäjälle.

– Halpislatureiden turvallisuusongelmat piilevät usein kotelon sisällä, jonne kuluttajan on mahdotonta nähdä. Melko pätevä ja helppo vinkki on kokeilla laturin painoa, sillä jos laturi tuntuu kädessä todella kevyeltä ja heppoiselta, se kielii siitä, että laitteessa on saatettu tinkiä hinnan lisäksi myös muualla. Yleisimpiä puutteita USB-latureissa ovat kotelon sisällä olevat liian vähäiset eristykset ja liian pienet etäisyysmitat eri komponenttien välillä. Kotelo ei saa olla muovia, joka voi syttyä palamaan kuumissa lämpötiloissa, vaan se saa ainoastaan sulaa, Aavikko muistuttaa tiedotteessa.