Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtaosa suomalaisista huolissaan maatilojen ahdingosta – Kysely: Kaupunkilaisten ja maalaisten välillä vissi ero

Valtaosa suomalaisista on huolissaan maatilojen ahdingosta.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan maatilojen tilanteesta ja ruokaturvallisuudesta on vähintään jonkin verran huolissaan kahdeksan kymmenestä suomalaisesta. Joka kolmas (34 prosenttia) on jopa erittäin huolissaan.

Maatilojen tuotantokustannusten nopea nousu on ajanut maatalousyrittäjiä tukalaan tilanteeseen. LähiTapiolan maatilayrittäjäasiakkaiden investointiaikomukset ovatkin nyt alempana kuin kertaakaan vuodesta 2019 alkaneen mittaushistorian aikana: indeksiluku on nyt -24, kun 0-taso kertoo neutraaleista odotuksista. Vakuutusyhtiö kysyy säännöllisesti maatilayrittäjä-asiakkaidensa näkemyksiä omasta taloudellisesta näkymästään ja investointiaikomuksistaan.

LähiTapiolan maatalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Sami Myyrä kertoo tiedotteessa, että viljelijöiden odotukset oman talouden kehityksestä ovat olleet koko tämän vuoden poikkeuksellisen pessimistisiä.

– Indeksi näytti meille toukokuussa, että odotukset olisivat kääntyneet hiljalleen nousuun. Siinä yhtenä tekijänä olivat todennäköisesti hyvin onnistuneet kylvöt ja loppukuusta kasvustoille saadut sateet. Mutta kesäkuun alussa odotukset kääntyivät jälleen entistä synkemmälle uralle.

Myyrä arvioi, että lähivuosien aikana moni yrittäjä lopettaa maatilan pidon.

Eniten maatilojen tilanne huolettaa maaseutumaisissa kunnissa asuvia: useampi kuin joka toinen (53 prosenttia) on paljon huolissaan maatilojen tilanteesta ja ruokaturvallisuudesta. Vähiten asiaa murehtivat kaupunkilaiset.

Vanhemmat ikäluokat ovat huolissaan enemmän kuin nuoret. Yli 55-vuotiaista noin kaksi viidestä on erittäin huolissaan maatilojen heikentyneestä taloustilanteesta kotimaisen ruokaturvallisuuden näkökulmasta.

– Iäkkäämpi sukupolvi on nähnyt korkean inflaation ja lama-ajan. Ukrainan tilanne muistuttaa meitä siitä, että ruuan omavaraisuus ei ole maailmalla itsestäänselvyys. Huoltovarmuuden näkökulmasta on tärkeää, että suomalaiset maatilat pärjäävät tulevaisuudessakin. Siitä meidän kaikkien tulisi yhteisesti pitää huoli, anoo tiedotteessa LähiTapiolan maa- ja metsätalousliiketoimintajohtaja Petri Pitkänen.