Lähes 600 000 henkilön matkakulut kodin ja työpaikan välillä ovat niin korkeat, että he hyötyvät keväällä päätetyistä tilapäisistä korotuksista matkakuluvähennykseen tai oman auton käytöstä saatavaan kilometrikorvaukseen.
Keväällä päätetyt tilapäiset korotukset matkakuluvähennyksen enimmäismäärään ja oman auton käytöstä maksettavaan vähennykseen hyödyttävät niihin oikeutettuja keskimäärin 240 eurolla.
Parantuneet veroedut saa käyttöön heinäkuun alusta, kun tekee uuden verokortin. Helpoimmin uuden verokortin tekeminen onnistuu OmaVerossa.
Kun matkakulut tai kilometrikohtaiset vähennykset ilmoittaa verokorttihakemuksessa, aikaisempaa suurempi verovähennys voi pienentää loppuvuoden veroprosenttia.
– Verokorttihakemuksessa kannattaa ilmoittaa arvio koko vuoden matkakuluista kodin ja työpaikan välisillä matkoilla, mutta vain, jos kulut ylittävät 750 euron omavastuun. Riippuu henkilön tuloista ja vähennyksen suuruudesta, pieneneekö veroprosentti, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta tiedotteessa.
Veroprosentti lasketaan puolen prosentin tarkkuudella ja pyöristetään aina ylöspäin joko täyteen tai puoleen prosenttiin.
Verokortin päivittämisen yhteydessä kannattaa lisäksi tarkistaa, pitääkö tälle vuodelle arvioitu tuloraja paikkansa ja tarvittaessa päivittää arviota tänä vuonna saatavista tuloista.
Eduskunta päätti keväällä nostaa kodin ja työpaikan välisten matkakulujen enimmäismäärää tilapäisesti 7 000 eurosta 8 400 euroon. Matkakulujen omavastuu säilyy ennallaan 750 eurossa.
Lisäksi oman auton käyttöön liittyvät kilometrikohtaiset vähennykset kodin ja työpaikan välisillä matkoilla nousivat väliaikaisesti tälle vuodelle. Korotus on viisi senttiä kilometriltä.
Jos vähennyksen saa oman auton käytön mukaan, vähennys on 0,30 euroa kilometriltä. Käyttöetuautosta vähennys on 0,24 euroa kilometriltä.
– Jos saa täyden 8 400 euron matkakuluvähennyksen aikaisemman 7 000 euron sijaan, taloudellinen hyöty on noin 500–600 euron luokkaa aikaisempaan verrattuna. Vähennyksestä koituvaan tarkkaan hyötyyn vaikuttavat henkilön tulot ja muut vähennykset, sanoo Ylitalo.