Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin saat alennusta liian kuumasta vuokra-asunnosta – Vuokranantaja ei voi kieltäytyä, jos tämä lukema ylittyy

Kun vuokra-asunnon lämpötila kohoaa yli 32 asteen, vuokralaisella on oikeus hinnan alennukseen. Tämä on selvää, koska määräys on sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksessa.

Mutta miten vuokralainen voi todistaa, että 32 astetta ylittyy ja kenellä on todistustaakka?

– Kysyn siinä tilanteessa itse, että onko jokin syy, ettei vuokralaista uskoisi. Mutta voihan vuokranantaja mennä itse toteamaan asian, sanoo toiminnanjohtaja Sanna Hughes Suomen Vuokranantajista.

Vuokralaisella on kuitenkin vastuu myös itse yrittää viilentää asuntoa, Sanna Hughes huomauttaa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi verhojen pitämistä kiinni päivällä ja tuulettamista illalla, jolloin on viileämpää.

– 32 astetta on kuitenkin sen verran tukala, että uskoisin, että useimmat haluavatkin kaikin keinoin itse viilentää asuntoa.

Oikeus vuokranalennukseen alkaa siitä, kun vuokranantajalle tulee tieto, että asunnossa on liian kuuma.

Toiminnanjohtaja Sanna Hughes, Suomen Vuokranantajat

Jos vuokranantaja havaitsee, että vuokralainen ei ole tehnyt asialle itse mitään, hänen tulisi Hughesin mukaan opastaa vuokralainen alkuun. Hughesin mukaan vuokranantajan on kuitenkin suostuttava vuokranalennusvaatimukseen, sillä kyseessä on lakiin kirjattu oikeus.

– Oikeus vuokranalennukseen alkaa siitä, kun vuokranantajalle tulee tieto, että asunnossa on liian kuuma.

– Oikeus vuokran alennukseen ei riipu siitä, onko vuokranantaja aiheuttanut vian tai pystyykö hän ylipäätään mitään asialle tekemään.

Suomen Vuokranantajat suosittelee, että alennus on 10–20 prosenttia niiden päivien vuokrasta, jolloin asunnossa on liian kuuma.

Asumisterveysasetuksessa on määritelty, että huoneilman lämpötila mitataan 1,1 metrin korkeudelta ja että se voidaan mitata "oleskeluvyöhykkeeltä sen mukaan, mikä on tarpeen terveyshaitan selvittämiseksi".

10–20

prosenttia on alennus, jota Suomen Vuokranantajat suosittelee liian kuumasta asunnosta.

Vuokranantajan mahdollisuudet vaikuttaa asunnon lämpötilaan ovat rajalliset. Edes taloyhtiöllä ei välttämättä ole siihen kovin paljon keinoja, Sanna Hughes toteaa.

– Voi olla, että sille ei aidosti voi tehdä mitään.

Tämä pätee etenkin vanhoihin taloyhtiöihin. Uusissa taloissa on saatettu jo rakennusvaiheessa miettiä, miten asumislämpötila pidetään kesälläkin mukavina.

Tulevaisuudessa viilennystä joudutaan miettimään entistä enemmän ilmastonmuutoksen vuoksi, Hughes arvioi.

– Ei ole välttämättä enää kyse muutamasta päivästä kesän aikana vaan lämpöä voi kestää pitempäänkin.

Vuokralaisten alennusvaatimuksia tulee Suomen Vuokranantajien tietoon muutamia vuodessa, Hughes kertoo. Vuokranantajat ei tilastoi pyyntöjä, vaan arvio perustuu jäsenten tiedusteluihin.