Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Punkkien määrä on rajussa kasvussa – Nurmijärveltä kymmeniä havaintoja

Etelä-Suomen puutiaisalueilla kausi on vasta alkamassa. Netistä löytyvä palvelu Punkkilive kertoo, että punkkihavainnot ovat kasvussa Nurmijärven ja koko Keski-Uudenmaan alueella.

Nurmijärvellä punkkihavaintoja on tehty viimeisen 30 päivän aikana käytännössä joka puolella kuntaa. Kaikkiaan Punkkiliveen on kertynyt yhteensä lähes 200 punkkimerkintää niin Kirkonkylästä, Klaukkalasta, Rajamäeltä, Kiljavalta, Herusista, Röykästä, Nukarilta, Karhunkorvesta, Palojoelta, Perttulasta, Lepsämästä, Valkjärveltä kuin Lintumetsästäkin.

Punkkiliven tarkoituksena on kerätä tietoa Turun yliopiston hyödynnettäväksi tutkimuksiin punkkien levinneisyydestä. Punkkikartta päivittyy sovellukseen ilmoitettujen havaintojen myötä päivittäin. Punkkilive on Turun yliopiston ja Pfizerin yhteistyössä kehittämä karttasovellus.

Viimeisen 30 päivän aikana Suomessa on tehty yli 18 000 uutta punkkihavaintoa. Yhteensä havaintoja on tehty tämän vuoden aikana yli 31 000.

– Uudenmaan sairaanhoitoalueella todettiin viime vuonna ennätyksellinen määrä TBE-tartuntoja, yhteensä 151 tartuntaa, kun edellisenä kesänä niitä oli 91, kertoo toimitusjohtaja Olivia Kuusinen Suomen Rokotepalvelu Oy:stä.

Yksi iso asiakaskunta ovat koiranomistajat, jotka näkevät puutiaisten lisääntymisen.

Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume (TBE) on virusperäinen tauti. Yleensä tartunnan saa puutiaisen eli punkin puremasta niillä alueilla, joilla tautia esiintyy punkeissa. Tauti voi tarttua virusta kantavan punkin syljestä jo muutamassa minuutissa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella puutiaisaivotulehdus on yleistynyt huomattavasti.

Kuusisen mukaan tapausten määrissä on nähtävissä rajua kasvua.

–Kymmenvuotisjaksoja 2002-2011 ja 2012-2021 tarkasteltaessa ovat tapausmäärät yli kuusinkertaistuneet 51:stä 312:een.

Vuosi 2020 oli Hus-alueella ja koko maassa siihenastinen ennätysvuosi, mutta vuonna 2021 tapaukset lisääntyivät vielä 76 prosenttia edellisvuodesta.

– Monet asiakkaamme ovat kertoneet huomanneensa puutiaisten lisääntymisen heidän omassa lähiympäristössään, Kuusinen kertoo.

Toimitusjohtaja arvelee, että viime vuonna kasvanut TBE-tapausten määrä liittynee osittain suomalaisten lisääntyneeseen luonnossa liikkumiseen.

– Yksi iso asiakaskunta ovat koiranomistajat, jotka näkevät puutiaisten lisääntymisen. Koirat kantavat puutiaiset kotiin, sohvalle ja perheenjäsenten sänkyyn ja näin saavat monet havahtumaan ongelmaan.

Punkkiliven havaintokartalle ollaan pian julkaisemassa uusi ominaisuus. Jatkossa havaintokartalla on mahdollista tarkastella kuntakohtaisia tietoja punkkien esiintyvyydestä pohjautuen vuoden 2021 raportoituihin havaintoihin sekä kyseessä olevan kunnan asukaslukuun.

Vuonna 2021 Punkkiliveen raportoitiin kaiken kaikkiaan lähes 80 000 punkkihavaintoa.