Nummisuutareista piristävä uusi tulkinta – esitykset jatkuvat elokuussa Taaborinvuorella

Kivi-juhlien 70-vuotisjuhlanäytelmän esitykset jatkuvat elokuussa.

Kivi-juhlien 70-vuotisjuhlanäytelmän, Elina Kilkun sovittaman ja ohjaaman Nummisuutarien ensi-iltaa vietettiin viime viikon torstaina Taaborilla. Sovitus oli uudenlainen muun muassa siten, että roolien sukupuolet oli vaihdettu eli Esko olikin Eeva. Vastaavasti naisroolien näyttelijät olivat naisia, paitsi taisi pari poikkeustakin olla.

Teksti oli kuitenkin alkuperäistä Aleksis Kiven tekstiä ja sieltä löytyvät tutut kohtaukset ja vuorosanat.

– Halusin ratkaisullani tutkia, miten tiukassa ahtaat sukupuolistereotypiat istuvat edelleen ja miten syvässä niiden juuret ovat, Kilkku perustelee.

Katsomossa istunut, aikaisemmin Eskon roolissa ollut Tapio Virolainen sanoi tämänkertaisen Eskon eli Eevan Viivi Rättyän onnistuneen hyvin.

– Kyllähän siihen juoneen pääsi pienen totuttelun jälkeen hyvin kiinni.

Itsekin pitkäaikainen teatterintekijä Inkeri Herkonheimo sanoi, että uuden tulkinnan johdosta katsojankin oli oltava tarkkana. Uudet tulkinnat ovat piristäviä ja houkuttelevat ajattelemaan asioita eri tavalla edes kokeeksi. Hän yllättyi hyvistä laulu- ja tanssikohtauksista.

Sovituksessa oli muutakin uutta kuin sukupuoliroolien vaihdos. Muutamia ajallisia siirtymiä edustivat ainakin polkupyörällä ajaminen ja sauvakävelijät. Jokunen aikaisemmin vain kerrottu kohtaus nyt myös näyteltiin.

Ensimmäisiä Kivi-juhlia vietettiin Taaborilla 70 vuotta sitten 12. heinäkuuta 1953. Myös silloin näytelmänä oli Nummisuutarit, ohjaajana Vilho Siivola.

Tänä kesänä esitysten ensimmäinen jakso päättyi sunnuntaina, mutta esityksiä jatketaan 16.–24. elokuuta.

Valtiovaltaa ensi-illassa edustivat, toki epävirallisesti, eduskunnan puhemies, nurmijärveläinen Matti Vanhanen ja Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn puolisoidensa kanssa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut