Kalustetalo Maskun markkinointi johtaa kuluttajia harhaan, ilmenee Kuluttaja-asiamiehen selvityksestä. Masku ei olen huomautuksista huolimatta korjannut ilmoitteluaan, joten Kuluttaja-asiamies esittää yritykselle peräti miljoonan euron uhkasakkoa.
Masku mainostaa jopa 80–90 prosentin alennuksia, mutta Kuluttaja-asiamiehen mukaan hurjat alennusprosentit on laskettu hinnoista, joilla kalusteita ei koskaan ole Maskuissa myyty.
Suurten alennusten tarjoaminen ei ole kiellettyä. Alennuksilla ei kuitenkaan saa luoda harhaanjohtavaa mielikuvaa jopa tuhannen euron alennuksesta, jos tuote ei koskaan ole kaupan "normaalihinnalla".
Maskun markkinoinnissaan käyttämät viittaukset todellista myyntihintaa korkeampaan vertailuhintaan ovat Kuluttaja-asiamiehen mukaan ollut omiaan johtamaan siihen, että kuluttaja on tehnyt ostopäätöksen, jota hän ei ilman alennettuun hintaan tai hinnan edullisuuteen viittaavia ilmaisuja olisi tehnyt.
Masku on saanut kolmesti markkina-oikeudelta kiellon kuluttajansuojalain vastaisesta alennus- ja tarjousmarkkinoinnista. Markkinaoikeus on myös kahdesti määrännyt kiellon tehosteeksi asetettuja uhkasakkoja Maskun maksettavaksi.
Masku on kuitenkin jatkanut laitonta markkinointiaan.
Kuluttaja-asiamiehellä on heinäkuusta 2020 saakka ollut mahdollisuus esittää markkinaoikeudelle, että se määrää seuraamusmaksun elinkeinonharjoittajalle, joka toimii kuluttajien vahingoksi tahallaan tai huolimattomuudellaan ja rikkoo tai laiminlyö kuluttajien keskeisiä oikeuksia. Kuluttaja-asiamies käyttää tätä oikeutta nyt ensimmäisen kerran.
Johtaja Miina Ojajärvi pitää seuraamusmaksun määräämistä valvonnan tehostamiseksi perusteltuna.
– Käytössä oleva uhkasakolla tehostettu kielto ei ole ollut tehokas, koska asetetut uhkasakot eivät Maskun kohdalla ole olleet riittävän varoittavia. On tärkeää, että tahallisesta kuluttajansuojalain rikkomisesta voidaan määrätä riittävän suuri seuraamusmaksu, Ojajärvi sanoo tiedotteessa.