Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keusotelle lähes puolen miljoonan euron avustus asunnottomuuden vähentämiseen – haussa ennakkoluulottomia ratkaisuja

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymälle 478 093 euroa asunnottomuutta ennaltaehkäisevien sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen, kertoo Keusote tiedotteessaan. Avustus mahdollistaa monialaisten matalan kynnyksen palvelujen sekä uusien sähköisten toimintakanavien luomisen.

Ministeriön myöntämällä avustuksella jatketaan Keusotessa syksyllä 2021 alkanutta Nestori-hanketta. Hankkeessa kehitetään asiakaslähtöisiä sosiaali- ja terveyspalveluita, joilla ratkotaan asumiseen ja asunnottomuuteen liittyviä haasteita: avustuksen turvin luodaan uusia palveluita ja toimintamalleja Keusoten alueelle, jossa ei ole aiemmin ollut yhtenäisiä toimintatapoja asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn.

Asumisen Botti on tiettävästi valtakunnallisestikin ensimmäinen laatuaan.

– Vaikka asunnottomuus on tilastojen valossa laskussa, esiintyy myös Keusoten alueella piiloasunnottomuutta. Jatkorahoituksen turvin pystymme kehittämään palvelupolkuja myös sellaisille asunnottomille, jotka tällä hetkellä ovat palvelujen ulottumattomissa, kertoo projektipäällikkö Hanne Niemi tiedotteessa.

Nestori-hankkeen toiminnassa painottuvat yhteiskehittäminen asiantuntijoiden ja kohderyhmän kanssa sekä uusien, ennakkoluulottomien ratkaisujen löytäminen asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn. Hankkeessa on työn alla esimerkiksi Keusoten verkkosivuilla syksyllä julkaistava Asumisen Botti. Uudella sähköisellä palvelulla halutaan reagoida asumisen ongelmiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa: siitä saa apua asumiseen ja asunnottomuuteen liittyvissä asioissa nopeasti, ympäri vuorokauden. Asumisen Botti on tiettävästi valtakunnallisestikin ensimmäinen laatuaan, ja se onkin helppokäyttöisenä ja innovatiivisena ratkaisuna herättänyt kiinnostusta myös muiden asunnottomuustoimijoiden keskuudessa Suomessa.

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät vuodenvaihteessa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Samalla myös Keusoten aloittama Nestori-hanke siirtyy hyvinvointialueelle, jossa hankkeen kehittämistyö jatkuu ainakin vuoden 2023 loppuun asti.

– Ministeriöltä saatu jatkorahoitus mahdollistaa hienolla tavalla asunnottomuutta ennaltaehkäisevän verkostotyön juurruttamisen hyvinvointialueen rakenteisiin heti alusta alkaen. Tämä on erinomainen esimerkki siitä, miten hanketyö sujuvoittaa siirtymäämme hyvinvointialueelle: ansiokas kehittämistyö näkyy palveluina, jotka vastaavat asiakkaiden tarpeisiin, kertoo kuntayhtymän johtaja ja hyvinvointialueen väliaikainen johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen tiedotteessa.