Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hypo varoittaa taantuman uhkaavan Suomea 2023 – "Pessimismi on kenties perusteltua uusien pettymysten välttämiseksi"

Taloustaantuman uhka on todellinen vuonna 2023 ja kasvu on vähintäänkin kituliasta, arvioivat Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy tuoreessa talouskatsauksessaan.

– Suomen työmarkkinoilla rikotaan ennätyksiä, vaikka samaan aikaan kuluttajien tulevaisuudenusko on vajonnut historian pahimpiin pohjamutiin. Kansalaiset sadattelevat kohoavia kuluja, ja huoli on aito. Koronan väsyttäminä he toivoivat tavallista kesää, mutta saivatkin synkeän sodan ja ilkeän inflaation – pessimismi on kenties perusteltua uusien pettymysten välttämiseksi, vaikka signaalit ovatkin hyvin ristiriitaiset, Hypon ekonomisti Juho Keskinen maalailee tiedotteessa.

Yksityinen kulutus kokee kolauksen, koska korot syövät kuluttajien ostovoimaa, eivätkä investoinnit kasva enää ensi vuonna.

Hypo ennustaa Suomeen tälle vuodelle 2,0 prosentin talouskasvua, mutta kasvu hyytyy ensi vuonna vain 0,5 prosenttiin.

Korkojen nousu rasittaa valtion taloutta yllättävällä tavalla. Paluu vanhoihin vaivoihin tietää terveydenhuollon kustannusten kasvua, mutta samalla hiipuva talouskasvu polttaa kynttilää lyhyemmäksi myös tulopuolelta. Laskelmien mukaan Suomen korkomenot kasvavat jo ensi vuonna 400 miljoonalla eurolla ja vuonna 2026 jo lähes miljardilla joulukuun 2021 arvioista.

– Kohoavat korot vievät vuonna 2023 aloittavalta hallitukselta yli 4 miljardia luultua enemmän, mikä ylittää esimerkiksi poliisin määrärahat, Hypon Keskinen sanoo.