Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leikkiseura ja vertaistuki houkuttelevat perheitä Maaniitun leikkipuistoon – paikka auki koko kesän

Kirkonkylän Maaniitun leikkipuistossa kuuluu iloinen puheensorina. Aikuiset vaihtavat kuulumisia ja lapset leikkivät vesileikkejä.

Kyseinen Nurmijärven kunnan avoimeen varhaiskasvatukseen kuuluva leikkipuisto on kohtaamispaikka kotona lastaan hoitaville perheille, isovanhemmille ja perhepäivähoitajille. Puistossa on mahdollistaa saada vertaistukea, tutustua uusiin ihmisiin, löytää leikkiseuraa ja osallistua ohjattuun toimintaan. Kyseessä on myös ainoa avoimen varhaiskasvatuksen palveluista, joka on auki koko kesän joka arkipäivä – myös heinäkuussa.

Nurmijärven kunnan avoimen varhaiskasvatuksen varajohtaja, varhaiskasvatuksen opettaja Sirpa Parikka kertoo, että arkisin puistossa on paikalla kaksi työntekijää ja monenlaista tekemistä. Tänä kesänä on muun muassa grillattu, vietetty juhannusjuhlia, järjestetty vauvatreffejä, lauluhetkiä ja vilttikirppiksiä. Myös sisätilat ovat käytössä. Toiminta on perheille maksutonta.

–Lisäksi lapset leikkivät ulkoleikkejä, maalaavat vesiväreillä, leikkivät vesileluilla ja liikennepuistossa. Välillä paikalla käy myös asiantuntijavieraita. Kaikenlaista toimintaa järjestetään ideoiden, säiden ja toiveiden mukaan.

Kesäkuussa puistossa kävi 992 kävijää.

– Osa käy päivittäin, osa viikoittain, osa vain kesäisin, Parikka tietää.

Viime viikolla leikkipuistossa aikaa vietti Maria Pekkala lastensa Ilmarin ja Matiaksen kanssa.

– Olemme käyneet täällä parin vuoden ajan. Kesällä noin kerran viikossa, muulloin melkein joka päivä. Korona-aikaankin, kun puisto sisätilat olivat kiinni eikä henkilökuntaa ollut, kävimme pihalla omien lelujemme kanssa. Tämä paikka on ollut oikea pelastusrengas, hän kertoo.

Pekkalan mukaan lapset saavat puistossa leikkiseuraa ja tekemistä ja aikuiset taas tapaavat muita samassa elämäntilanteessa olevia.

Samaa mieltä on kolmen lapsensa kansa puistossa käyvä Anna Alametsä.

Sekä Pekkala että Alametsä kehottavat vanhempia tulemaan puistoon, vaikka lapsi olisi vasta vauva.

–Tänne voi hyvin tulla pienenkin vauvan kanssa, joka ei osaa vielä leikkiä. Vertaistukea on joka tapauksessa tarjolla.

Puiston hyviä puolia on myös ilmapiiri.

– Uudetkin ihmiset otetaan lämpimästi vastaan, Parikka tietää.

Kunnassa toimii myös avoin päiväkoti Rajamäellä (Villentie 12), jonka toiminta jatkuu kesätauon jälkeen 8. elokuuta. Suopolun avoimen päiväkodin (Suopolku 3) toiminta Klaukkalassa käynnistyy 17. elokuuta.

Lisäksi avoimeen varhaiskasvatukseen kuuluu 2–5-vuotiaille kotihoidossa oleville lapsille tarkoitettuja kerhoja kaikissa kolmessa taajamassa. 1. elokuuta alkaen kerhotoiminta on perheille maksutonta. Maksuttomuudesta päätettiin sivistyslautakunnan kevään kokouksessa. Päätöksen taustalla on osin se, että päiväkodit ovat täynnä. Maksuttomien kerhojen toivotaankin houkutteleman joitain perheitä valitsemaan kerhotoiminnan päiväkodin sijaan.

Maaniitun leikkipuisto (Väinöläntie 4) auki ma–to 9–15 ja pe 9–13.30. Tietoa ohjelmasta Facebookissa ja Instagramissa Maaniitun leikkipuisto -nimisiltä tileiltä.