Kirkollisen vihkimisen haluavat joutuvat lähtemään Sipooseen asti solmimaan avioliittonsa.
Samaa sukupuolta olevat saavat Sipoossa avioliitolleen kirkollisen vihkimisen ja siunauksen kaikissa seurakuntayhtymän tiloissa 16. kesäkuuta lähtien. Historiallinen päätös tehtiin Sipoon suomalaisen seurakuntaneuvoston kokouksessa. Esitys vihkimisten sallimisesta oli kirkkoherra Juha Ilosen. Sama ei kuitenkaan päde Nurmijärven eikä lähikuntien kirkoissa.
– Nurmijärvellä ei vihitä kirkollisesti samaa sukupuolta olevia, sillä kirkon ylin päättävä elin kirkolliskokous ei ole kirkon avioliitto-opetukseen ja -käytäntöön liittyen linjannut siihen olevan nykyisellään edellytyksiä. Yksittäisillä seurakunnilla ei ole oikeutta päättää asiasta, Nurmijärven seurakunnan kirkkoherra Ari Tuhkanen sanoo.
Tuhkasen mukaan aiheesta on käyty seurakunnissa keskustelua vuosikausia, mutta vihkiminen ei siis edelleenkään ole mahdollista. Hän kuitenkin muistuttaa rukoushetkestä.
– Rukoilemme samaa sukupuolta olevien puolesta ja heidän kanssaan, jos he niin tahtovat. Rukoushetki järjestetään seurakunnan tiloissa tai muualla parin toiveiden mukaan. Rukoushetki voi olla myös kirkossa.
Nurmijärven seurakunnan papeilla ei ole lupaa vihkiä samaa sukupuolta olevia avioliittoon myöskään kirkon tilojen ulkopuolella.
– Kirkon tähänastisen opetuksen mukaan Jumala on luonut avioliiton naisen ja miehen väliseksi, joten en voi kirkkoherrana antaa papeille lupaa vihkiä samaa sukupuolta olevia. Jos jossain vaiheessa kirkolliskokouksessa päätetään toisin, niin silloin toki vihkimismahdollisuus syntyy, Tuhkanen sanoo.
Ei ole annettu lupaa.
Kirkkoherra Ari Tuhkanen
Tuhkasen mukaan yhä useampi kirkolliskokousedustaja on samaa sukupuolta olevien vihkioikeuden kannalla.
Hän muistuttaa, että Nurmijärven seurakunta järjestää sateenkaarimessuja näyttääkseen, että rakkaus on kaikkien oikeus.
– Haluamme kohdata kaikki parit rakkaudellisesti niin kuin Jumalakin tekee, hän sanoo.
Tuusulassa ei vihitä samaa sukupuolta olevia avioliittoon. Tuusulan seurakunnan kirkkoherran Ulla Rosenqvistin mukaan kirkolliskokouksessa tähän ei ole annettu lupaa, joten sen mukaan mennään.
– Tuusulassa kuitenkin rukoillaan samaa sukupuolta olevien parien kanssa ja heidän puolestaan. Tuusulan oman seurakunnan papit eivät myöskään muissa tiloissa vihi samaa sukupuolta olevia avioliittoon. Alueella on kuitenkin pappeja, jotka näin tekevät, Rosenqvist sanoo.
Käytäntö on hänen mukaansa voimassa, koska Suomi hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliiton, kirkko ei.
Myös Keravalla ollaan samoilla linjoilla.
– Toistaiseksi samaa sukupuolta olevien vihkiminen ei ole mahdollista tiloissamme. Tiedossani ei ole Keravan seurakunnan pappeja, jotka olisivat ilmoittaneet toimivansa toisin, Keravan seurakunnan kirkkoherra Markus Tirranen sanoo.
Järvenpää on lähikunnista ainoa, jossa samaa sukupuolta olevien avioliitolle ollaan mahdollisesti näyttämässä vihreää valoa. Tällä hetkellä tilanne on sama kuin edellä mainituissa.
Järvenpään seurakunnan kirkkoherra Vesa Koivisto muistuttaa, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous on tehnyt selonteon avioliittolain muutoksen johdosta. Sen mukaan avioliittoon vihkimisestä määrätään kirkkojärjestyksessä ja kirkkokäsikirjassa.
– Kaavan muuttaminen vaatii kirkolliskokouksen päätöksen asiasta ja asiaa on käsitelty kirkolliskokouksessa, Koivisto sanoo.
Kaikki avioliittoon aikoivat täytyy lain mukaan kuuluttaa, näin myös samaa sukupuolta olevat. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että heidän vihkiminen seurakunnan tiloissa olisi mahdollista.