Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leirintäalueet ovat hyvä vaihtoehto kotimaan matkailijoille – Nuoretkin pääsevät osaan ilman huoltajaa

Leirintäaluematkailu tuo ehkä vanhemmille ikäpolville kultaisia muistoja mieleen, mutta nykypäivän nuorille se voi olla täysin tuntematon tapa retkeillä kotimaassa. Kysyimme, millaiset mahdollisuudet nuorilla on majoittua ilman vanhempia leirintäalueilla.

Esimerkiksi Nurmijärvellä sijaitseva SF-Caravan Sääksi ja Riihimäellä sijaitseva Lempivaara Holiday eivät ota nuoria yksinään alueelle valvonta- ja vastuusyistä.

Virala Camping ja SFC Hämeenhelmi majoittavat myös yksin kulkevia nuoria – Virala Camping tosin vain vanhemman lupalapulla.

– Meillä pitää olla yksi täysi-ikäinen, joka vastaa siitä telttailusta. Emme pysty ottamaan vastuuta ala-ikäisten tekemisistä tällä alueella, sanoo SFC Sääksiä ylläpitävän SFC Hyvinkään seutu ry:n hallituksen puheenjohtaja Pertti Sarkkinen.

– Valitettavaa nuorten kannalta tietysti, ja haluamme ottaa nuoria tänne, mutta nämä ovat nyt ne perusteet, miksi emme heitä ilman huoltajaa majoita, jatkaa Sarkkinen vielä.

Leirintäalueiden syyt linjauksillensa voivat johtua monesta syystä. Taustalla saattaa olla joko huonoja kokemuksia nuorten majoittamisesta tai sitten yksinkertaisesti vain halu olla mutkistamatta leirintäalueen toimintaa.

Alaikäisten kanssa toimiessa on aina nimittäin vähän hankala kysymys, että kuka vastaa ongelmatilanteessa nuorten toiminnasta.

Oikeuteen asti menneen ilkivaltatapauksen johdosta Virala Camping on päätynyt siihen, että he ottavat nuoria vain lupalapuilla. Tällöin nuorelle lupalapun kirjoittaneet aikuiset ovat mahdollisista ongelmista vastuussa.

– Jos on lupalappu, niin sitten kyllä onnistuu. Lapusta pitää vain käydä selville, että vanhemmat ovat tästä majoittumisesta tietoisia, ja sitä kautta nuorten toiminnasta vastuussa, kertoo Virala Campingin toinen yrittäjistä Heikki Alutoin.

Kaikilta leirintäalueilta kuitenkin kerrotaan, ettei nuoria oikeastaan ole jouduttu käännyttämään pois, sillä heitä ei ole ollut edes tulossa leirintäalueille.

– Nuoret osaavat hyvin lukea meidän nettisivuja ja katsoa, mikä on käytäntö, mainitsee Sarkkinen.

SFC Hämeenhelmestäkin kerrotaan, että vain yksittäisiä nuoria oli tullut leiriytymään alueelle.

– Viime kesänä oli sellaisia nuoria, jotka olivat pyörämatkalla. Otetaan kyllä, kunhan osaa käyttäytyä. Eihän nuoret voi oppia, miten tällaisilla leirintäalueilla pitää olla, jos ei anna mahdollisuutta, sanoo yksi alueen isännistä, Katja Numminen.

Nuorilla halu itsenäistyä ja tehdä omia reissuja kavereiden kanssa on usein suuri. Leirintäalueella telttailu voisi olla yksi hyvä ja suhteellisen halpa tapa toteuttaa haaveita ja osoittaa olevansa vastuullinen sekä hyvin käyttäytyvä.

Se on myös turvallisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi yleisillä rannoilla tai ulkoilualueilla yöpyminen – siksi nuorien kannattaisi ottaa mahdollisuudesta kaikki hyöty irti.

Katja Numminen mainitsee vielä, ettei heillä ole ollut nuorista kävijöistä negatiivisia kokemuksia.