Elämää tehtaan piippujen katveessa – Jokelan tiilitehtaalla järjestetään historiapäivä

Jokelan tiilitehdas on viime vuosina herännyt uuteen eloon. Nyt Tuusulan museo esitteleekin Tilitehtaan historiaa keskiviikkona 20. heinäkuuta osana Tuusulan Tuu museoon -viikkoa.

Vuonna 1874 perustettu Jokelan tiilitehdas oli paikkakunnan ensimmäinen teollisuusyritys. Sen ympärille kasvoi vuosikymmenien varrella koko joukko muita teollisuusyrityksiä ja vilkas teollisuustaajama kauppoineen ja vapaa-ajan viettopaikkoineen. Jokelan eli ja hengitti teollisuuslaitosten rytmiin – hyvinä aikoina työpaikan vaihto oli helppoa ja työtä riitti myös kausityöläisille.

Jokelan historiaan pääsee tutustumaan Ravintola Tiilitehtaassa keskiviikkona 20. heinäkuuta kello 15–16.30 teemalla Elämää tehtaan piippujen katveessa. Vanhoja kuvia ja mielenkiintoisia tarinoita esittelee intendentti Jaana Koskenranta Tuusulan museosta.

– Jokela syntyi rautatien varrelle, tiilitehtaiden ympärille. Jokelan teollisuushistoria on kuin Suomen teollisuushistoria pienoiskoossa ja paikoitellen se on jännittävää kuin toimintaelokuvissa, Koskenranta vihjaa.

Historiapäivän järjestämiseen osallistuu Tuusulan museon kanssa Ravintola Tiilitehdas, joka tarjoaa nyt toista kesää kesäravintola- ja kulttuuritoimintaa Tiilitehtaalla. Ravintolaa pyörittää Jokelan elävän kulttuurin kehitysyksikkö Jekku ry.

Koskenranta kehottaa myös nurmijärveläisiä vierailulle Jokelan Tiilitehtaalle.

Hän muistuttaa, että koko Jokelaa ei ehkä olisi syntynyt, jos Raalan kartanon isäntä E. Adlercreuz ja Nurmijärven kirkkoherra Axel Fr. Granfelt kera kolmen muun nurmijärveläisen isännän ja Jäniksenlinnan rälssitilan omistajan A. G. Skogsterin kanssa eivät olisi jättäneet rautatien johtokunnalle kirjelmää, jossa ehdotettiin Hyvinkään ja Järvenpään välille perustettavaksi väliasemaa.

– Sen katsottiin liittävän nimenomaan Nurmijärven itä- ja keskiosan rautatien piiriin. Erityisen tärkeä tie oli Raalan kartanon maanviljelykselle ja yrityksille – myllylle ja sahalle – Raalassa ja Nukarilla.

Koskenrannan mukaan kirjelmän tekijät lupasivat myös muitta mutkitta saattaa kulkukuntoon Nukarilta Tolkinojalle (tulevaan Jokelaan) johtavan tien, jonka rakentamisesta oli päätetty ajat sitten, mutta joka oli jäänyt toteutumatta.

– Ja rakensivat kanssa ja vielä tosiaankin ”muitta mutkitta” – Vanha Nukarintiehän on monin paikoin suorastaan yllättävän suora. Se on uuden ajan tie – ei kierrä kosteikkoja ja liian suuria mäkiä vaan menee kohti päämääräänsä, tässä tapauksessa siis sitä Jokelan asemaa.

Tapahtuma

Historiapäivä Jokelan tiilitehtaalla ke 20.7.2022 klo 15–16.30.

Tiilitehtaan ja Jokelan historiaan johdattelee Jaana Koskenranta Tuusulan museosta. Vapaa pääsy.

Tuu museoon -viikot 19.–31.7.2022 asti ti–su klo 11–17 Jokelan tiilitehtaalla ja muissa Tuusulan museoissa. Yleisöopastus tiilitehtaalla päivittäin klo 13.

Ravintola Tiilitehdas avoinna heinäkuussa keskiviikosta sunnuntaihin.

Heinäkuun taidenäyttely ”Yhtä lailla täällä”. Avoinna ravintolan aukiolopäivinä klo 18 asti.

Osoite Jokelan Tiilitehdas, Nukarintie 3, 05400 Jokela

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut