Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiertokapulan perusmaksu hämmentää edelleen asiakkaita – uutuutena myös tilavuusperusteinen hinnoittelu

Jätteidenkäsittelualueilla siirryttiin tilavuusperusteiseen hinnoitteluun.

Jätteiden vastaanottotoiminta ja hinnoitteluperusteet muuttuivat, kun jäteyhtiö Kiertokapula otti perusmaksun käyttöön vuodenvaihteessa. Nurmijärvelläkin toimivan yhtiön asiakkaista osa hämmästelee edelleen sitä, mitä perusmaksulla saa. Epätietoisuutta on ollut ilmassa, kun asiakkaat ovat tuoneet jätteitä jätteidenkäsittelyalueille.

– Ennen muutosta maksutta on otettu asukkailta vastaan ainoastaan vanteettomat renkaat, lyijyakut, romuajoneuvot, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet. Muilla jätelajeilla oli jonkin sortin hintalappu, Kiertokapulan ympäristökouluttaja Minna Sawkins selventää.

Nykyisin jätteidenkäsittelyalueille, kuten Metsä-Tuomelaan, voi tuoda ilmaiseksi esimerkiksi risuja, haravointijätettä, kyllästettyä puuta, kantoja ja juurakoita, tiiltä, asfalttia ja betonia.

– Ilmaiseksi tuotavia jätelajeja on nyt uusina 19 kappaletta. Perusmaksulla katetaan tämä muutos.

– Haravointijätteitä ja risuja viedään nyt paremmin jätteidenkäsittelyalueille, kun niillä ei ole hintalappua.

Kotitalouksien jätteistä maksullisia ovat sekalainen jäte, kipsi-, asbesti-, kattohuopa- ja tietoturvajäte sekä sammuttimet.

Jätelautakunta Kolmenkierto päätti jätehuollon perusmaksun käyttöönotosta lokakuussa 2020.

– Ytimenä on ollut palvelutason nostaminen. Samalla jäteasemien verkosto tiivistyy, kun uusia pienasemia on tulossa yhtiön alueelle. Pienasema on todennäköisesti miehittämätön asema, vastaanottopaikka, jonne yksityisasiakkaat voivat viedä jätteitä.Tällä hetkellä pienjäteasemille on löydetty tontit Riihimäeltä, Lammilta ja Iittalasta.

On toinenkin ajankohtainen asia, joka on mietityttänyt Kiertokapulan asiakkaita, Sawkins kertoo. Jätteidenkäsittelyalueilla siirryttiin painoperusteisesta tilavuusperusteiseen hinnoitteluun vuodenvaihteessa.

– Aikaisemmin on käytetty vaakaa alueelle saapuessa ja poistuessa. Nyt vastaanottopaikalle saapuessaan asiakas kertoo, mitä jätettä on mukana ja sitten katsotaan jätteen tilavuus. Paluupunnitukseen ei tarvitse jonottaa.

– Tilavuusperusteinen hinnoittelu on jonkin verran vaikuttanut hinnoitteluumme. Esimerkiksi styroksin tuonti on kallistunut, koska se kevyttä, mutta tilaa vievää.

Kiertokapula arvioi saatujen kokemusten perusteella hinnoitteluaan. Mahdollisia muutostarpeita esitetään ensi vuoden taksassa.

– Tietoturvajäte punnitaan edelleen, mutta muuten lähes kaikki maksullinen jäte hinnoitellaan tilavuuden perusteella.