Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärveläiseltä kaalikioskilta saa tuoreet kaalit –  "Heti pellolta kioskille"

Vanhasta navetasta jäi jäljelle rakennus, joka muotoutui itsepalvelulla toimivaksi kaalikioskiksi.

Hangontien kupeessa on tie, joka vie uniikille kioskille. Tältä kiskalta ei saa perinteisiä tuotteita, vaan kyseessä on kaalikioski. Vaihian tilan pihamaalle tullut kioski tarjoaa nimensä mukaan kaalia. Tarjolla on lisäksi kananmunia, perunaa, virvokkeita sekä Kolmen kaverin jäätelöä. Lähialueen muilta tuottajilta tulee myyntiin myöhemmin kesällä myös mehua ja hunajaa. Pääosassa ovat kuitenkin kaalit, jotka tulevat suoraan pellolta kioskille.

Kyseessä on itsepalvelukioski, jossa tarjolla on kukka-, parsa- ja lehtikaalia sekä varsikukka- ja parsakaalia. Valikoimasta voi löytyä muitakin kaaleja, sillä Vaihian tilalla niitä riittää joka makuun.

– Kukka-, kerä- ja parsakaali ovat pääsatoa täällä, mutta meiltä löytyy myös kyssä-, suippo- ja Savoy-kaalia sekä värillisiä kukkakaaleja ja romanesco-kukkakaalia. Lisäksi on toki ruusukaalia, puna- ja talvikaalia sekä varhaiskaalia, tilan omistava Sami Vaihia sanoo.

Kaalikioski sai alkunsa, kun tilalla ollut vanha navetta purettiin pois. Vaihian äiti ei kuitenkaan antanut purkaa navetan yhteydessä ollutta vanhaa AIV-rehutornia, vaan kehotti poikaansa keksimään tilalle uuden käyttötarkoituksen.

– Silloin tuli ajatus suoramyyntipisteestä "Kaalikioskista". Lähdimme työstämään sitä talvella. Se on jo avattu, mutta viimeistelyä vaille, Vaihia sanoo.

Kioskiprojekti laajeni myös rakennuksen ympärille, johon on tehty kaunis piha-alue. Huolellisesti sommiteltu rinne vie asiakkaille tarkoitettuun huussiin sekä kioskin vieressä olevan kanalan pihaan.

Vaihian tilalla on kaaleja 14 hehtaarin alueella. Viljaa viljellään 25 hehtaarin verran. Kuluvan kesän kuumuus on tuottanut harmia, sillä Vaihian mukaan kuivuus on iso miinus kaalihommissa.

– Sato oli keväällä normaalia myöhemmässä. Kuivuus näkyy seuraavissa istutuksissa. Taimet eivät kasva niin hyvin, kuin ilman helteitä, Vaihia sanoo.

Kaalit vaativat Vaihian mukaan paljon huolenpitoa, jos tuloksen haluaa olevan hyvä. Kaalit tarvitsevat paljon vettä, mutta kuivalla kaudella ei jokaista länttiä ole rahkeita kastella.

– Tämä on ihan käsityötä. Kaalia tulee joka päivä syksyyn asti. Tuholaiset tykkäävät kaalista, joten ne on suojattu harsoilla. Rikkiruohot kitketään käsin. Samoin helteillä kakkukaalien lehdet tuli kääntää kaalin päälle, jotteivät ne kellastu kuumuudessa.

Vaihian mukaan kaalista voi tehdä mitä vain. Hänen oma suosikkinsa on kukkakaali raakana syötynä.

– Äitini on laittanut esimerkiksi lehtikaalia lettu- ja sämpylätaikinaan. Kyssäkaalia olemme käyttäneet perunan tapaan tehden siitä esimerkiksi muusia. Varsiparsat toimivat mainiosti grillissä, keräkaali puolestaan salaatissa paremmin kuin normaali salaatti. Varhaiskaalista saa helposti tehtyä kaali-ananasraastetta.

Kaalitilallisia on ennen ollut alueella kolminkertainen määrä. Vaihia on huolissaan, ettei tiloille löydy jatkajia, koska viljely on puhtaasti käsityötä.

Vaihian tila (Haimoontie 31) arkisin klo 9–19 itsepalveluna ja viikonloppuisin myös kesäkahvilana.