Rantakulmantiellä autoilleet ovat tuskin välttyneet näkemästä tien varrelta löytyvää, keltaisista pilareista rakennettua aasialaistyylistä porttia.
Portti kuuluu The Finnish Thai Buddhist Association ry:n ylläpitämälle thaibuddhalaiselle Buddharama-temppelille, ja sen läpi kuljetaan temppelin pyhälle alueelle.
Nukarilla sijaitseva temppeli on suurin Suomen kolmesta thaibuddhalaisesta temppelistä. Temppelin päämunkin Phra Mahanual Chamnanramin mukaan kyse on aidosta buddhalaisuuden temppelistä, jossa buddhalaiset voivat harjoittaa uskontoaan.
Yhdistys muutti paikkaan Sipoosta vuonna 2009.
– Muutimme tänne, koska jäsenmäärän lisääntymisen myötä Sipoon tilat jäivät liian pieniksi. Tarvitsimme siis lisää tilaa, hän kertoo tulkin välityksellä.
Temppelin miljööseen kuuluvat muun muassa kartano, lampi sekä vuonna 2020 valmistunut, esimerkiksi meditaatio- ja juhlasalina toimiva uudisrakennus, joka vetää kaikkiaan 250 henkilöä.
Meidän tehtävämme on opettaa vieraita buddhalaisuudesta.
Phra Mahanual Chamnanram
Pitkälti talkootöillä valmistunut uudisrakennus rakennettiin, jotta toisinaan jopa sadoista vieraista koostuvia juhlia ja uskonnollisia tapahtumia olisi helpompi järjestää.
– Uudisrakennuksen valmistumisen myötä nämä tilat ovat meille sopivat. Parkkipaikkatilaakin löytyy hyvin, joten toistaiseksi suunnitelmissa ei ole muita laajennushankkeita, Phra Mahanual Chamnanram sanoo.
Viimeksi temppelissä järjestettiin juhlallisuuksia viime viikolla. Phra Mahanual Chamnanramin mukaan kolmipäiväisen tapahtuman aikana paikassa vieraili kaikkiaan noin 500 vierasta.
– Ensimmäisenä päivänä täällä oli munkkikokous, jonne saapui munkkeja eri puolilta Eurooppaa. Seuraavana päivänä juhlimme tämän uuden salin avajaisia, joita oli jouduttu siirtämään koronan takia. Viimeisenä päivänä juhlittiin puolestaan uusia, tänä kesänä munkeiksi päässeitä henkilöitä, hän kertoo.
Tällä hetkellä temppelissä asuu vakituisesti kolme munkkia, Phra Mahanual Chamnanram kertoo. Munkin elämä eroaa hänen mukaansa melkoisesti niin sanotusti tavallisen ihmisen elämästä.
– Buddhalaisen munkin päivän työnä on se, että aamulla herätään, rukoillaan, syödään ja pidetään paikat siistinä, Phra Mahanual Chamnanram kertoo.
Hänen mukaansa temppeliin ovat tervetulleita myös vierailijat, ja uteliaita vieraileekin paikassa aina silloin tällöin.
– Jos tänne tulee ihmisiä, meidän tehtävämme on opettaa heitä buddhalaisuudesta.
Phra Mahanual Chamnanramin mukaan yhtenä buddhalaisuuden ytimenä toimii karma, eli syyn ja seurauksen laki.
Jos ihminen tekee hyvää, hän saa hyvää karmaa, ja palkintona on kuoleman jälkeen hyvä paikka. Jos puolestaan teet pahaa, saat pahaa karmaa, ja joudut helvettiin, hän kertoo.
– Yksinkertaisena tarkoituksena on siis tehdä elämän aikana hyviä asioita.