Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ajattelitko pysähtyä maantien laitaan ottamaan kuvan? – Liikenneturva muistuttaa mikä on sallittua ja mikä ei

Voiko auton pysäyttää maantien laitaan kuvan ottamista varten? Entä saako auton jättää pientareelle mustikoiden keräyksen ajaksi?

Vaikka auto mahtuisi maantien laitaan, pysäyttäminen ja pysäköinti voivat olla kielletty, Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan.

Tieliikennelaissa on määritelty erilaisia tilanteita ja paikkoja, joissa pysäköinti ja pysäyttäminen ei ole sallittua. Tällaisia ovat muun muassa mäenharja tai näkyvyydeltään rajoitettu kaarre.

Pääsääntö laissa on, että ajoneuvoa ei saa pysäyttää eikä pysäköidä siten, että se vaarantaa turvallisuutta tai haittaa muuta liikennettä.

Uuden tieliikennelain mukaisesti ajoneuvon saa pysäköidä taajamissa myös vasemmalle puolelle tietä, mutta maanteillä sääntö ei ole voimassa. Ajoneuvoa ei myöskään saa pysäköidä 30 metriä lähemmäksi tasoristeystä.

Moottoritiellä tai moottoriliikennetiellä ei saa pysähtyä tai pysäyttää muualle kuin liikennemerkillä osoitetulle pysäköintipaikalle, palvelualueelle tai levähdysalueelle. Liikennemerkillä merkitylle linja-auton pysäkille saa pysähtyä, mutta silloinkin vain matkustajan ottamista tai jättämistä varten.

Taajaman ulkopuolella maantie on usein merkitty liikennemerkillä etuajo-oikeutetuksi tieksi. Tällöin on hyvä huomioida, että merkki sisältää myös pysäköintikiellon.

– Vaikka auto mahtuisi maantien laitaan pientareelle, on tiedettävä tarkkaan, onko pysäyttäminen tai pysäköinti sallittua. Yksi maanteillä pysäköinnin kieltävä merkki on etuajo-oikeutettu tie -liikennemerkki. Tällaiselle tielle ei saa pysäköidä, vahvistaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen tiedotteessa.

Nähdessään kuvauksellisen kohteen saattaa autoilijalle syntyä kiusaus pysäyttää auto kuvanottoa varten heti, huolimatta siitä, onko pysäyttäminen luvallista vai ei.

Esimerkiksi kapeille maanteille tehdyt levennykset on rakennettu väistötiloiksi, jolloin vasemmalle kääntyvän voi helpommin ohittaa rauhallisesti oikealta. Vaaratilanteita voi syntyä, jos auto on pysäytetty tällaisen läheisyyteen.

Maiseman kuvaaminen ei ole tieliikennelaissa mainittu pakollinen liikenne-este, väistämisvelvollisuus tai hätätila, joiden takia pysäyttäminen on sallittua.