Hampaat harjataan kaksi kertaa päivässä ja tarkastetaan säännöllisesti. Ruoansulatuskanavan toisen pään terveydestä kiinnostutaan useimmiten vasta sitten, kun ongelmat haittaavat jo elämää.
Peräaukon vaivat ovat kuitenkin melko yleisiä työikäisillä suomalaisilla.
– Sanoisin, että joka viikko tulee joku potilas, jolla on jotain vaivaa alueella, sanoo työterveyshuollon erikoislääkäri, yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta.
Esimerkiksi oireilevista peräpukamista kärsii jossain vaiheessa elämäänsä jopa puolet suomalaisista.
1 Kutina tai kirvely voivat johtua monesta syystä.
Ohimenevä kutina tai kirvely voi johtua vaikka tulisesta ruoasta. Suolistossa ei ole tuntoa mutta peräaukon suulla on, joten mausteinen ruoka voi poltella vielä seuraavana päivänä.
Yleisin kutinaa aiheuttava vaiva ovat peräpukamat. Sisäiset tai ulkoiset pukamat ovat peräaukon limakalvon laajentuneita laskimopunoksia.
Pukamat voivat olla myös täysin oireettomia, jolloin niitä ei tarvitse hoitaa. Ulos luiskahtaneen sisäisen peräpukaman voi työntää itse sormella takaisin.
Kutinaa tai lievempiä oireita voi hoitaa itse huolehtimalla hygieniasta. Peräaukko kannattaa pestä aina ulostamisen jälkeen vedellä. Myös apteekista saatavilla itsehoitovoiteilla voi helpottaa oloaan.
– Ne eivät kuitenkaan poista itse pukamia, Vänni sanoo.
Lääkäri voi poistaa kivuliaat pukamat ”hirttämällä” ne kuminauhalenkillä. Harvoin voidaan joutua turvautumaan kirurgiaan.
Kutina voi johtua huonosta hygieniasta. Myös liiallinen pesu varsinkin pesuaineilla voi ärsyttää.
Pelkkä vesipesu on yleensä riittävä.
Toni Vänni
– Pelkkä vesipesu on yleensä riittävä. Ei kannata käyttää pesuainetta lainkaan. Siitä saattaa jäädä jäämiä, Vänni sanoo.
2 Veri vessapaperissa voi säikäyttää, mutta varsinkaan kirkkaasta verestä ei yleensä tarvitse huolestua.
Pukamat voivat tiputella verta, mutta melko yleinen on myös peräaukon haavauma eli anaalifissuura. Fissuura on yleensä seurausta ummetuksesta, kun kova uloste vahingoittaa peräaukkoa.
– Pääoireet ovat kipu ja yleensä vähäinen ulostamiseen liittyvä kirkas verenvuoto, Toni Vänni sanoo.
Haavauma paranee yleensä itsehoidolla eli pesulla ja kuivaamisella. Lääkäriin on syytä mennä, jos haavauma on syvä tai ei parane kuukaudessa.
Jos ulosteessa on tummaa verta, se on peräisin ylempää suolesta ja merkki hoitoa vaativasta sairaudesta, kuten tulehduksellisesta suolistosairaudesta.
Täysin musta, tervamainen uloste taas kertoo verenvuodosta ylempänä ruoansulatuskanavassa ja on syy hakeutua välittömästi hoitoon.
Kannattaa muistaa, että myös tietyt ruoat, kuten mustikka tai punajuuri, voivat värjätä ulosteita.
3 Astetta vakavampia ovat oireet, joihin liittyy voimakasta kipua tai kuumetta.
Esimerkiksi peräaukon alueen paiseet vaativat aina hoitoa.
– Pääsääntöisesti jokin bakteeri aiheuttaa sen. Paiseita voi tulla ihan minne tahansa, esimerkiksi anaalirauhaset voivat tulehtua, Vänni sanoo.
Myös yleistyneet tulehdukselliset suolistosairaudet voivat aiheuttaa paiseita.
Pakaravaon paise on yleensä peräaukon yläpuolelle muodostuva kivulias möykky, joka syntyy, kun ihon alle päätyy karvoja, vaatenöyhtää ja hilsettä. Se on yleisin nuorilla miehillä. Altistavia tekijöitä ovat karvaisuus, ylipaino ja runsas istuminen.
Peräaukon alueen paiseiden parantumista pitää seurata tarkkaan, sillä vaarana on saada suolen sisältä iholle muodostuva käytävä eli fisteli. Fistelit ovat usein vaikeahoitoisia.
4 Peräaukon vaivoja voi ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla.
Erityishuomio kannattaa kiinnittää ruokavalioon ja istumisen välttämiseen.
– Pitkäaikainen istuminen voi aiheuttaa peräpukamia tai fissuuraa. Tunnin tai puolentoista välein on syytä nousta jaloittelemaan, Vänni sanoo.
Erityisen haitallista pitkä istuminen on vessassa. Pitkät istunnot voivat aiheuttaa peräpukamia tai häiritä suolen normaalia toimintaa. Jos syynä on ummetus, kannattaa ruokavalioon lisätä kuitua tai käyttää ummetuslääkkeitä.
Suoli tyhjenee 8–72 tunnin välein, eli normaalia on niin kolme kertaa päivässä kuin kolmen vuorokauden välein tapahtuvat vessakäynnit. Yksilölliset erot ovat suuria, mutta säännöllisyys on hyvä merkki.
– Yllättävät muutokset toiminnassa voivat aina olla merkki jostain, Vänni sanoo.
Moniin peräaukon ongelmiin auttaa vesipesu ja kovan hankaamisen välttäminen. Kannattaisiko paperin käytöstä siis luopua kokonaan ja siirtyä pelkkään vesihuljutteluun, jota suuri osa maailman ihmistä käyttää?
– Kyllä se varmaan peräaukon terveyden kannalta olisi parempi. Tosin suurin osa ihmisistä pärjää hyvin paperillakin, Vänni pohtii.
Lähteet: terveyskirjasto.fi, duodecimlehti.fi