Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Ihmiskauppaa on Suomessa aiempaa enemmän – moni joutuu pakkotyöhön

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään ohjattiin alkuvuoden aikana enemmän hyväksikäytön kohteeksi joutuneita kuin koskaan aiemmin. Monien arvioidaan joutuneen pakkotyöhön liittyvän ihmiskaupan tai muunlaisen työvoiman hyväksikäytön uhriksi Suomessa.

Asiasta tiedottaa Maahanmuuttovirasto.

Järjestelmä otti alkuvuodesta yhteensä 185 hakemusta asiassa. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin vastaavana ajanjaksona – vuonna 2021 vastaava lukema oli 147. Alkuvuonna 2022 auttamisjärjestelmän asiakkaaksi otettiin 139 henkilöä ja heidän 26 alaikäistä lastaan.

– Ihmiskaupan uhriksi Suomessa joutuneita tunnistavat erityisesti kansalaisjärjestöt, kertoo ylitarkastaja Terhi Tafari Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä tiedotteessa.

Uusista asiakkaista 63 aikuisen ja kolmen alaikäisen henkilön arveltiin joutuneen ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi Suomessa. Suomessa uhriksi joutuneisiin oli kohdistunut erityisesti pakkotyötä (38 henkilöä). Tämä selittyy Tafarin mukaan pitkälti sillä, ettei muualta tulleilla ole välttämättä mitään käsitystä suomalaisesta työlainsäädännöstä tai omista oikeuksistaan. Jotkut voivat ajatella, ettei omia työhön liittyviä oikeuksia edes ole. Uuden maan työlainsäädäntöön voi liittyä myös pelkoja.

– Motivaatio työllistymiseen on vahva, mutta ilman selkeää tietoa työelämän säännöistä hyväksikäytön uhriksi joutumisen riski kasvaa, kertoo Tafari.