Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teboil Klaukkala sulkee ovensa tämän viikon torstaina – syynä muutokset liikennejärjestelyissä, korona ja Ukrainan sota

Tuleva perjantai 5. elokuuta on sekä ilon että surun päivä Teboil Klaukkalan kauppiaspariskunnalle. Pekka Hynninen ja Anna Majala-Hynninen viettävät tuolloin hääpäiväänsä, mutta luopuvat myös pitkään pitämänsä huoltoaseman avaimista.

Lopullisen sysäyksen päätökselle antoi helmikuussa käynnistynyt Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sitä seurannut boikotti Teboilin huoltoasemia kohtaan.

– Tämä sota on hirvittävä ja tuomittava. Ymmärrän boikotin, mutta on ikävää, että se kohdistui niin voimakkaasti meihin, suomalaisiin yrittäjiin, Majala-Hynninen sanoo.

Hänen mukaansa asiakkaat ovat boikotoineet esimerkiksi auton pesemistä Klaukkalan Teboililla, vaikka autonpesukone on kauppiaiden, ei Teboilin omistama. Aiempien vuosien kesän hittituotteen, grillauksessa käytetyn nestekaasun, menekki on tänä kesänä ollut vähäistä.

– Ostamme nestekaasun samalta yhtiötä kuin monet muutkin yritykset. Ihmiset puhuvat siis aivan turhaan Putin-kaasusta nestekaasun yhteydessä, Majala-Hynninen selventää.

Ohitustie näkyy aamukaupassa.

Kauppiaspariskunnan mukaan polttoaineen myynti on ollut pitkään yrittäjälle kannattamatonta kauppaa. Siksi muulla sisäkaupalla on ollut merkitystä sekä heidän että työntekijöiden toimeentulolle.

Sosiaalisessa mediassa on sodan alettua vaadittu, että Teboil-kauppiaiden pitäisi siirtyä pikaisesti toisen lipun alle.

– Ei se niin vain käy. Kauppiasta sitoo öljy-yhtiön kanssa tehty kauppiassopimus, jossa on omat irtisanomisaikansa. Klaukkalan Teboilin tavoin suuri osa huoltoasemakiinteistöistä on Teboilin omistuksessa.

Teboil Klaukkalan kauppiaat uskovat perinteisten huoltoasemien muuttuvan.

– Tarvitaanko niitä jatkossa lainkaan? he pohtivat.

Ajatustaan he perustelevat muun muassa jo tapahtuneella kauppojen aukioloaikojen vapautumisella, joka on johtanut huoltoasemien tuotevalikoiman supistumiseen. Myös täyssähköautojen ja ladattavien autojen määrän jatkuvalla kasvulla on vaikutuksensa. Myös ihmisten ostokäyttäytyminen on muuttunut korona-aikana.

Teboil Klaukkalan osalta toiminnan kannattavuutta ovat kauppiaspariskunnan mukaan syöneet myös viimeaikojen liikennejärjestelyt.

– Sijaintimme on nyt erittäin epäedullinen. Elokuussa 2019 valmistunut liikenneratkaisu, Ropakkotien liikennevalot ja suhteellisen pitkä liikenteen jakaja Klaukkalantiellä, pudottivat liikevaihtoamme yli 20 prosentilla, Anna Majala-Hynninen kertoo.

– Marraskuussa 2020 valmistunut Klaukkalan ohitustie vaikutti myöhemmin asiakasmääriin. Arvio Klaukkalantien liikenteen vähenemisestä oli 18 000 autosta 7 000 autoon. Se näkyy tietenkin myös meillä, erityisesti aamukaupassa, hän jatkaa.

Hänen mukaansa ihmiset kulkevat nyt Lepsämäntien ja Mäntysalon kautta. Klaukkalantielle jää siksi aamuisin pitkä kuollut pätkä.

– Joustamattomat kulut ovat liian suuret liiketoimintaamme ja kaupan rakenteeseen nähden, joten nyt viimeistään täytyy miettiä jotakin muuta tulevaisuudelle, kauppiaspariskunta sanoo.