Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seurakunta hoitaa yli 1 300 hautaa vuoden jokaisena päivänä – "Hoidamme kukkia koko kasvukauden"

Kukka kannattaa valita hautapaikan kuivuuden tai varjoisuuden mukaan.

Nurmijärven kirkon kupeessa olevalla hautausmaalla on hiljaista. Ympärillä on kauniita hautoja kukkaloistoineen, mutta sekaan mahtuu myös niitä hautoja, joiden edustat ovat kasvaneet umpeen ja, joiden luona omaisia tuskin käy. Osaltaan ne katoavat ympärillä olevien hoidettujen hautojen loisteen alla, osaltaan erottuvat joukosta juuri rosoisuutensa takia.

– Minusta näin vanhalla hautausmaalla kuuluu olla myös niitä hautoja, joilla ei selvästi ole vuosiin käyty. Ne tuovat kivaa kontrastia muihin hautoihin, Nurmijärven seurakunnan puistopuutarhuri Tanja Paakkola sanoo.

Seurakunta hoitaa yli 1 300 hautaa. Hoitoon kuuluu kesäkukka-, perenna- ja talvihoidot.

– Kukat valitsee seurakuntapuutarhuri yhdessä tiiminvetäjien kanssa. Laji ja väri voivat vaihdella vuosittain, Paakkola sanoo.

Työhön kuuluu kukkapesän mullan vaihto tai lisäys tarvittaessa, kukkien istutus, lannoitus, kastelu, kasvinsuojelu, kuihtuneiden kukkien nyppiminen ja kasvien tukeminen tarvittaessa.

Hoitohaudat tunnistaa hautakiven vieressä olevasta hautatikusta, josta käy myös ilmi, mikä hoito on kyseessä.

Nurmijärven laajenevalla hautausmaalla on eri osastoja, joista osaa varjostaa puut, osa on suoran auringon alla.

– Uudella osastolla on kuuma, sinne valitaan kukat sen mukaan, mikä siellä pärjää. Vanhalla puolella on varjoisempaa.

Begonia ja tulikruunu ovat perusvarmoja kukkia paahteiselle hautausmaalle. Varjoisalla puolella kannattaa puolestaan suosia puistoahkeraliisaa ja verenpisaraa. Paakkola kuitenkin muistuttaa, että kaikki kukat tarvitsevat vettä elääkseen.

– Perennat katsomme hautakiven korkeuden mukaan. Esimerkiksi uurna-alueelle laitamme matalakasvuisempaa kukkaa, Paakkola sanoo.

Kesäkukkahoidon saa tilattua seurakunnalta kymmeneksi, viideksi tai yhdeksi vuodeksi.

– Hoidamme kukkia koko kasvukauden eli keväästä syksyyn. Vieläkin tulee kesähoitopyyntöjä, jotka otamme kyllä vastaan, Paakkola sanoo.

Hän kuitenkin toivoo, että pyynnöt tulisivat mahdollisimman aikaisin keväällä, sillä on helpompaa saada hoidettavien hautojen määrä selville kerralla.

Kukkien lisäksi seurakunnalta voi tilata hautapinnan kunnostuksen sekä kiven pesun ja suoristuksen.

– Kivien pesuun käytössämme on harja ja vettä. Isompia kiviä emme pysty suoristamaan omalla kalustolla, vaan kannattaa tilata suoristus suoraan kiviliikkeiltä, Paakkola sanoo.