Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukeminen ja lainaaminen jatkuvat kesälläkin –  "Jonotusaika voi olla pitkäkin"

Iso osa pääkirjaston valikoimasta on remontin vuoksi piilossa laatikoissa.

Soili Suonoja on juuri poiminut Nurmijärven pääkirjaston uutuuspöydältä Helena Petäistön kirjan Gallian kukko kiekuu taas. Hänen palautuskassistaan löytyy vanhempia teoksia, Axel Fredenholmia ja Eeva Kilpeä.

– Varaan kiinnostavat uutuudet kirjastosta. Jonotusaika voi olla pitkäkin, mutta lopulta ne sieltä tulevat, hän kertoo.

Lukuvinkkejä Palojoella asuva Suonoja saa ystäviltään, tyttäreltä, lehdistä ja kirjastolaisilta.

Uutuuskirjat kiinnostavat muitakin Nurmijärven kirjaston käyttäjiä. Osaa niistä voi pääkirjastossa työskentelevän kirjastonhoitaja Tuulikki Pohjolan mukaan joutua jonottamaan kolmekin kuukautta. Jonoja seurataan tarkasti, ja kysytyimmistä kirjoista tilataan lisäkappaleita.

– Jos esimerkiksi jotakin aikuisten tietokirjaa on yksi kappale, ja varausjono kasvaa yli viiden, tilataan lisäkappaleita. Toisaalta kirjaston henkilökunnan pitää arvioida, onko kiinnostus johonkin kirjaan tilapäistä, Pohjola kertoo.

Tällä hetkellä varausjonon kärkijoukkoon kuuluvat esimerkiksi Satu Rämön uutuusjännäri Hildur, Enni Mustosen tuore romaani Tekijä sekä Lucinda Rileyn ja Elly Griffithsin teokset. Elämäkerroista kiinnostavat nyt esimerkiksi Mikko Kuustosen Omaelämäkerta sekä Johanna Venhon kirjoittama Martti Suosalon tähänastinen elämä.

Julkaistut kirja-arvostelut ja varausjonojen piteneminen kulkevat käsikädessä.

– Sinä päivänä kun jostakin kirjasta julkaistaan arvostelu, jonot alkavat kasvaa, hän sanoo.

Kesällä kirjoja varataan kuitenkin talvikautta vähemmän.

– Monet ovat lomalla ja poissa paikkakunnalta, eivätkä halua sitoutua varauksiin.

Lukeminen ja lainaaminen jatkuvat silti kesälläkin. Suosituinta kesälukemista ovat Pohjolan mukaan dekkarit. Myös kaunokirjallisuus kiinnostaa, samoin uudemmat elämäkerrat. Ammatilliset kirjat ja oppikirjat jäävät hyllyihin.

Ennen kesälomien alkua palautusten määrä on valtava. Se on näkynyt tänä vuonna erityisellä tavalla pääkirjastossa, joka toimii kirjastorakennuksen peruskorjauksen ajan pienehköissä väistötiloissa vanhan Teboilin kiinteistössä. Palautusten mahduttamisessa on ollut tekemistä.

Viime kesänä kirjastolaiset pakkasivat pääkirjaston materiaalin peruskorjauksen tieltä ja se sijoitettiin pääosin väistötiloihin, Toreeninmäen välivarastoon ja Rajamäen entisen neuvolan tiloihin.

Välivarastossa oleva materiaali on sijoitettu hyllyihin, näkyy verkkokirjastossa ja ovat lainattavissa.

– Välivarastosta lähetetään täydennystä kirjastoon. Se vaatii aktiivista otetta henkilökunnalta. Rajamäellä on noin 900 laatikollista aineistoa, joka on tulossa pääkirjastoon remontin valmistuttua. Tällä hetkellä pääkirjaston kirjavalikoimasta noin 70 prosenttia on asiakkaiden saavuttamattomissa, Pohjola kertoo.

Väistötiloissa toimivassa kirjastossa on lyhennetty aukioloaika. Kirjastolaisten lomia on keskitetty, jotta kaikki voimat ovat käytössä syksyllä muuton käynnistyessä.