Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi puutarha, neljä erilaista pihaa – ManteliGarden valmistautuu Avoimet puutarhat -tapahtumaan

Klaukkalassa sijaitseva ManteliGarden valmistautuu sunnuntaiseen Avoimet puutarhat -tapahtumaan.

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää, kuuluu klaukkalalaisen Marjo Kekin motto. Vierailu hänen ManteliGarden -puutarhassaan kertoo, että puutarha on omistajansa silmäterä, mutta hampaat irvessä sitä ei hoideta.

– Hymyssä suin teen hommia. Hirveä työ tässä on, mutta tämä on niin palkitsevaa, Kekki sanoo.

Kun hän marraskuussa 2004 muutti puolisonsa kanssa 70-luvun omakotitaloon Klaukkalaan, hänellä ei ollut aavistustakaan siitä, mitä taloa ympäröivästä puutarhasta pompsahtaisi keväällä esille.

– Havahduin siihen, että minulla on nyt puutarha, ja menin Nurmijärven opiston puutarhansuunnittelukurssille, Kekki kertoo.

Kurssilla tehty puutarhasuunnitelma on elänyt monella tavoin, eikä päätös pysyttäytyä vaaleanpunaisissa, vaaleansinisissä ja valkoisissa kukissa ole sekään pitänyt. Ensin joukkoon tulivat punaiset kukat, lopulta myös keltaiset.

– Keltainen väri oli aiemmin aivan ehdoton ei ei, mutta nyt täällä on sitäkin, Marjo Kekki nauraa.

ManteliGarden muodostuu etupihasta, sivupihasta, lintupihasta ja iltapihasta. Niillä on kaikilla oma ilmeensä ja käyttötarkoituksensa. Etupiha sängynrunkoineen ja kynttelikköineen on varsin romanttinen. Sinne Kekki kaipaisi vielä perinteistä pergolaa tai rustiikkista ruusupergolaa.

Hymyssä suin teen hommia.

Sivupihalla vietetään eniten aikaa. Sinne pääsee suoraan keittiöstä, ja siellä sijaitsee vuonna 2020 rakennettu terassi, jossa ruokaillaan sään salliessa. Sieltä löytyy myös yksi Kekin suosikkikasveista, ruusumalva.

Pienen lintupihan teemana ovat erilaiset lintufiguurit.

– Osa linnuista on niin kitsiä kuin voi olla, mutta se ei haittaa. Jotain hölmöäkin puutarhassa pitää olla.

Lintupihalla on myös kesäkeittiö. Kasvien osalta pihan ylpeys ovat kärhöt, joiden violettien kukkien puhkeamista Marjo Kekki juuri nyt odottaa.

Iltapihalla vietetään aikaa ilta-auringossa.

– Tätä osaa puutarhasta olen muokannut tänä kesänä eniten. Aiemmin tämä oli meille täysin hyödytöntä aluetta, Kekki kertoo esitellessään kohopenkkejä ja siihen klaukkalalaisilta lahjoituksina saatujen perennoiden täyttämää perennapenkkiä.

Iltapihalla erityinen ylpeydenaihe on kirjosaarnivaahtera, jonka saadakseen Kekki ajoi melkoisen matkan.

– Kai sitä nyt kannattaa ajaa yhden kasvin perässä parisataa kilometriä? hän vitsailee.

Puutarhassa kasvavat kasvit ovat sekä ostettuja että kirpputoriryhmistä saatuja. Tontilla on myös paljon alkuperäisiä kasveja.

Kuinka aika sitten riittää tähän kaikkeen?

– Opettajana minulla on pitkät kesälomat. Emme juuri matkusta, ja tämä paikka on meille myös kesämökki, Kekki kertoo.

Sitten yksi vinkki kokeneelta puutarhaharrastajalta:

– Mieti millainen oma persoonasi on, ja minkä haluat puutarhassasi näkyvän.

ManteliGarden osallistui viime vuonna ensimmäisen kerran Avoimet puutarhat -tapahtumaan, ja on siinä mukana myös tulevana sunnuntaina.

– Olen kiertänyt vuosien ajan avoimia puutarhoja, ja rohkaistuin osallistumaan tapahtumaan kun huomasin, että on niitä rikkaruohoja muillakin, hän sanoo pilke silmäkulmassa.

Juttua muokattu 5.8. klo 13:05. Korjattu Kotikontu -puutarhan osoite oikeaksi.