Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläköityvä Leena Laine:"Välillä mietin, eivätkö lapset ole tässä se juttu"

Eniten häntä huolestuttaa pätevien työntekijöiden saaminen varhaiskasvatukseen.

Varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laine on työskennellyt päivähoidon parissa nelisenkymmentä vuotta, niistä viimeiset 11 vuotta Nurmijärven kunnassa. Perjantai 5. elokuuta oli hänen viimeinen työpäivänsä.

– Eläkkeeltäkin on jännää seurata, mitä alalla tapahtuu, Laine sanoo.

Hänen uransa aikana on tapahtunut suuri määrä sekä valtakunnallisia että paikallisia muutoksia.

– Valtiovalta muistaa varhaiskasvatusta puolivuosittain uusilla laeilla, joiden käytäntöön pano hoidetaan kunnissa. Pelkkä hoitomaksun indeksitarkastus teettää valtavasti työtä, koska kaikkien perheiden päivähoitomaksut on laskettava uudelleen, Laine sanoo.

Paikallisesti suuri muutos liittyy lapsimääriin. 11 vuotta sitten Nurmijärvellä oli noin 4 000 alle kouluikäistä lasta, nyt noin 3 000. Viime aikoina kuntaan on kuitenkin muuttanut paljon perheitä, joissa on alle 3-vuotiaita lapsia.

– Pienet piltit täyttävät nopeasti päiväkotimme, koska heille varataan lain mukaan aina kaksi paikkaa, Laine sanoo.

Myös päiväkotien määrä on vähentynyt.

Ehtiikö kukaan olla lapsen kanssa?

– Päiväkoteja on lakkautettu työssäoloaikanani vuosittain. Alussa osallistumisaste oli niin pieni, että osa päiväkodeista kävi osin tyhjinä. Suurin syy lakkauttamiselle on kuitenkin ollut päiväkotien huono kunto, koska 90-luvun alussa lakimuutoksen jälkeen päiväkoteja jouduttiin tekemään nopeasti lisää muun muassa omakotitaloihin, Laine kertoo.

Yksityinen palvelutuotanto on kasvanut vuodesta 2015 lähtien, jolloin palveluseteli otettiin Nurmijärvellä käyttöön. Nyt yksityisistä palveluntarjoajia on tarjolla runsaasti. Laineen työssäoloaikana ne ovat lisääntyneet Nurmijärvellä viidellä yksiköllä. Tällä hetkellä kunnallisia päiväkoteja on 27 ja yksityisiä yhdeksän.

Juuri nyt hoitopaikkatilanne näyttää Laineen mukaan hyvältä.

– Kaikki hoitopaikkaa tarvitsevat lapset ovat saaneet paikan, tosin eivät välttämättä sieltä, mistä perhe olisi sen halunnut.

Huolenaiheita riittää silti, päällimmäisenä sijaisten ja koulutetun henkilökunnan saaminen. Ongelma on valtakunnallinen.

2030 kaikkien päiväkodinjohtajien tulee olla maistereita, joilla on myös varhaiskasvatuksen opettajan koulutus. Lastenhoitajien kelpoisuusehdot säilyvät ennallaan, mutta heidän määränsä vähenee. Jokaisessa ryhmässä tulee tuolloin olla yksi varhaiskasvatuksen opettaja, yksi sosionomi ja yksi lastenhoitaja. Nyt useimmissa ryhmissä on yksi varhaiskasvatuksen opettaja ja kaksi lastenhoitajaa.

– Kun ei me meinata saada kelpoisia sijaisia nytkään, ja jatkossa pitäisi yhtäkkiä olla iso lössi korkeammin koulutettuja. Kun joku valmistuu maisteriksi, hän ei luultavasti tule enää töihin varhaiskasvatukseen, koska valinnanmahdollisuudet muualla lisääntyvät.

Syynä varhaiskasvatuksen huonoon maineeseen työpaikkana on Laineen mukaan osittain oman pesän likaaminen.

– On puhuttu siitä, kuinka kauheaa ja huonosti palkattua työtä tämä on. Kaikki tietävät, että palkka on pieni, mutta mollaamalla likaamme omaa työtämme, Laine sanoo.

– Minulle työ päiväkodissa on ollut parasta aikaa. Siellä työntekijä saa toteuttaa itseään ja siellä on pedagoginen vapaus, kunhan lasten tarpeet otetaan huomioon.

Laine myöntää, että päiväkotityö on viime vuosina muuttunut. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajien kynätyöt ovat lisääntyneet, heidän on mietittävä pedagogista toimintaa ja huolehdittava kunkin lapsen tukeen liittyvistä asioista.

– Välillä mietin, eivätkö lapset ole tässä se juttu. Ehtiikö kukaan olla lapsen kanssa? hän pohtii.

Laine haluaisi nollata varhaiskasvatuksessa muutamana viime vuonna tapahtuneen muutoksen, ja palata rauhallisempaan aikaan.

– Työ päiväkodissa oli silloin leppoisampaa, ja lapsiakin pystyi kuuntelemaan.