Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viidenkymmenen pestyn maton raja rikkoontui Klaukkalan pesupaikalla – Anne-Maarit Mäkinen pesee myös naapureiden ja ystävien matot

Mattojen peseminen on klaukkalalaisen Anne-Maarit Mäkisen mielipuuhaa. Tänä kesänä hän on ehtinyt pestä 51 mattoa Klaukkalan matonpesupaikalla. Mäkinen kertoo pesseensä omat mattonsa sekä naapureiden ja ystävien mattoja.

– Tykkään hirveästi tästä hommasta. Kun pesin lapsena äidin kanssa mattoja joessa, aloitin samojen mattojen pesun uudelleen, kun pestävä loppui. Se vain oli niin hauskaa, Mäkinen kertoo.

Anne-Maarit Mäkinen toivoo, että Klaukkalan pesupaikalle saataisiin pitempi letku mattojen huuhtelua varten.

– Tiedän, että matot pitäisi huuhtoa paljussa ja niin minä teenkin. Tämänkin maton huuhdoin parhaani mukaan, mutta kun nostin sen valumaan huomasin, että siinä on vieläkin saippuaa, Mäkinen sanoo juuri pesemäänsä mattoa esitellen.

Matto on suuri, painava ja jäykästä materiaalista tehty.

Matonpesupaikalla puuhailee myös Taru Eloranta poikiensa Ossin ja Lennin kanssa.

Tykkään hirveästi tästä hommasta.

Anne-Maarit Mäkinen

– Matot täytyy pestä joka kesä ja tämä on ihan hauskaa puuhaa, Taru Eloranta tuumaa.

Hän on tyytyväinen Klaukkalan matonpesupaikkaan. Valutustelineitä on riittävästi, mutta omaa pesuvuoroaan joutuu välillä odottamaan.

– Onhan se ärsyttävää, mutta ei tänne näitä pesupaikkoja enempääkään tarvita, Eloranta sanoo.

Hän muistuttaa muita matonpesijöitä siitä, että pesupaikalla iho palaa helposti, joten aurinkovoide on tarpeen.

– Kun kädet ovat kylmässä vedessä, kuumuutta ei välttämättä huomaa.

Ossi Elorannan toiveissa on nykyistä suurempi ja selkeämmin järjestetty parkkipaikka.

Nurmijärven matonpesupaikat on rakennettu kuivalle maalle, ja huuhteluveden on tarkoitus päätyä viemäriverkostoon. Pesijät voivat silti omalla käytöksellään vaikuttaa siihen, paljonko mattojen peseminen kuormittaa ympäristöä.

– Toiveissa on, että matot huuhdellaan altaissa ja nostetaan sitten valutustelineelle valumaan. Nyt monet huuhtovat mattonsa valutustelineellä, jolloin huuhteluvesi päätyy suoraan ympäristöön, ei viemäriverkostoon, sanoo Nurmijärven kunnan vihertöiden työnjohtaja Tarmo Tuomola.

– Pesupaikkojen letkut yritetään pitää niin lyhyinä juuri sen vuoksi, ettei huuhtelu valutustelineellä onnistuisi, hän jatkaa.

Tuomola ymmärtää kyllä senkin, että mattojen huuhtelu altaissa voi olla hankalaa.

– Kun vesi on aivan kylmää, saippuakin huuhtoutuu huonommin, hän sanoo.

Nurmijärven matonpesupaikat: Asentajantie 7, Klaukkala, Väinöläntie 20a, Kirkonkylä, Kiljavantie/Rajamäentie 4b, Rajamäki. Pesupaikat ovat auki 11.9. asti.