Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suojatiepäivystäjät turvaavat koululaisten tien ylityksen – Kirkonkylä yhä musta aukko

Pienet koululaiset ovat taas osa katukuvaa, kun koulut alkavat ensi torstaina.

Koulutielle lähtee ensi viikolla jälleen monia ekaluokkalaisia ja esikoululaisia, joiden lisäksi katukuvassa ovat toki muutkin koululaiset. Autoilijoiden kannattaa muistaa tämä etenkin koulujen läheisyydessä. Pieten koululaisten tien ylitystä turvaavat jälleen suojatiepäivystäjät, jotka koostuvat Nurmijärvellä pääosin vanhempainyhdistyksistä, lionseista sekä joistakin kunnan työntekijöistä. Nurmijärven kunnan liikenneinsinöörin Pia Korteniemellä ei ole tiedossa, että Kirkonkylällä yhdistykset järjestäisivät aktiivisesti suojatiepäivystystä.

–  Klaukkalassa ja Rajamäellä on toiminut pitkään aktiivisia yhdistyksiä, jotka suojatiepäivystystä järjestävät, mutta tietääkseni Kirkonkylä on ollut tässä asiassa vähän väliinputoajan roolissa. Tästä syystä olen ohjannut joitakin aktiivisia kunnan työntekijöitä nimenomaan Kirkonkylän alueen suojateille päivystämään koulujen alkaessa, Korteniemi toteaa.

Aiemmin Kirkonkylällä vanhempainyhdistykset ovat varmistaneet turvallisen tien ylityksen Maaniitun sekä Lukkarin koulujen tuntumassa.

Kirkonkylä väliinputoajan roolissa.

– Esimerkiksi Raalantien suojateillä olisi hyvä olla aikuisia päivystämässä tienylityksiä koulujen alkaessa.

Päivystäjä katsoo, että lapsi pääsee turvallisesti tien yli ja tekee omaehtoisesti ratkaisun, milloin tie on turvallisesti ylitettävissä. Suojatiepäivystäjä ei saa pysäyttää liikennettä.

– Hän voi pelkällä läsnäolollaan antaa lapselle tukea arvioida itse, milloin tie on turvallista ylittää.

Suojatiepäivystäjän tulee seistä suojatien läheisyydessä, mutta selkeästi kevyen liikenteen väylän puolella poissa ajoväylältä, jolloin autoilija ei turhaan pysähdy antamaan tietä suojatiepäivystäjälle. Suojatiepäivystäjän tulee myös käyttää huomioliiviä.  

Katupäällikkö järjestää suojatiepäivystystä Rajamäentien-Raalantien-Helsingintien-Perttulantien liittymäalueella, jossa on käynnissä kadunrakentamisurakka ja tästä syystä poikkeukselliset liikennejärjestelyt.

– Tämän risteysalueen kautta kuljetaan sekä Maaniitun että Lukkarin alakouluun ja tietysti myös Nurmijärven yhteiskouluun, Korteniemi sanoo.

Koulut alkavat torstaina 11. elokuuta kaikilla kello 9. Korteniemi muistuttaa, että turvallinen koulutie edellyttää erityisesti aikuisilta liikennesääntöjen mukaista suojatiekäyttäytymistä.