Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmaritorilla Järvenpäässä jaetaan apua ukrainalaisperheille – "Pyykinkuivaustelineitä jopa jonotetaan meiltä"

Ilmaritorilla Järvenpään Valtuustokatu 3:ssa käy jatkuva kuhina, kun vapaaehtoiset lajittelevat ruoka- ja tavaralahjoituksia ukrainanalaispakolaisten haettaviksi tai heille vietäviksi.

– Tällä hetkellä tarvitaan erityisesti kokoon taittuvia pyykinkuivaustelineitä. Niitä jopa jonotetaan meiltä, kertoo vapaaehtoistyötä kesälomallaan tekevä Kirsi Janhunen.

Ukrainalaisperheissä on paljon lapsia ja pyykkiä pestään usein, joten pyykinkuivatustelineille on asunnoissa tarvetta. Kun pakolaiset olivat asettuneet asuntoihinsa, toivottujen tavaroiden listan kärkipäässä oli "luuta".

– Silloin osasimme toimittaa heille harja- ja rikkalapiosettejä, kertoo Janhunen. Myös siivous- ja pyykinpesuaineille on jatkuva tarve.

Isoista kattiloista on Janhusen mukaan kova kysyntä, sillä lapsiperheissä tehdään paljon ruokaa ja isoja annoksia kerrallaan. Pian on se aika, kun syksyn satoa haudutellaan kattiloissa talven varalle.

Kun koulut alkavat, pienet koululaiset kaipaavat reppuja ja koulupöytiä. Ilmarin toiminta on matalan kynnyksen vapaaehtoistyötä, jossa toimintaperiaate on hyvien tuotteiden kierrätys ilmaiseksi. Kerättävät tuotteet toimitetaan Järvenpäähän saapuville ukrainalaisille ja osa jaetaan Ilmarin ilmaistoritapahtumissa.

Usein äidit hakevat tavaroita sekä omalle perheelle että parille naapurille, joten vaihtuvuus on suurta.

Janhunen iloitsee siitä, että avustusinto ei ole Järvenpäässä hyytynyt, vaan pikemminkin päinvastoin.

– Ihmisillä on paljon tavaraa, jota he lahjoittavat mielellään pois ja samalla olemme saaneet useista lahjoittajista uusia vapaaehtoistyöntekijöitä.

– Luulen, että moni auttaja saa purettua pahan olon tunnettaan Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta Ukrainaan, kun hän tulee tekemään vapaaehtoistyötä, jolla on merkitystä.

Yksi auttajista on järvenpääläinen Carita Vuorenmaa, joka näki kesäkuussa Facebookissa ilmoituksen avustuskeräyksestä ja ryhtyi vapaaehtoiseksi.

– Olen nyt kesälomalla ja käyn auttamassa esimerkiksi vaatteiden lajittelussa. Teen työtä oman jaksamiseni mukaan. Kun näen työni jäljen ja hymyn autettavien kasvoilla, se on riittävä palkinto, Vuorenmaa sanoo.

Yhteistä kieltäkään ei aina tarvita.

Eräälle vanhalle ukrainalaisnaiselle Vuorenmaa etsi lämpimät housut, kun nainen elekielellä kuvaili, kuinka häntä palelee, niin että hampaita kalisuttaa.

Vaikka tavaraa lahjoitetaan säkkikaupalla, sitä myös jaetaan valtavia määriä viikoittain.

– Joka viikko hyllyt tyhjenevät, kertoo Janhunen esitellessään tavaraa täynnä olevia huoneita. Yhteen huoneen on koottu lastentarvikkeita vaatteista vaippoihin ja leluihin. Koska asunnot ovat pieniä, vanhemmat haluavat pitää lasten pehmoleluvalikoimat ja muut isokokoiset lelut minimissä.

– Usein äidit hakevat tavaroita sekä omalle perheelle että parille naapurille, joten vaihtuvuus on suurta. Tavaroiden noutopäivänä Valtuustokadulla voi käydä jopa yli sata ukrainalaista.

Janhunen arvelee, että syksyllä pakolaisten määrä voi kasvaa, jos sota Ukrainassa jatkuu. Nälkä ja kylmä ajavat liikkeelle. Vaate- ja huonekalujen sekä kodintarvikkeiden keräyksiä sekä Ukraina Apua koordinoi Ilmarin ilmaistori osoitteessa www.ilmaritori.fi.