”Koulun aloittaminen on jännittävää aikaa” – koulutaipaleensa aloittaa torstaina 581 nurmijärveläistä ekaluokkalaista

Perttulassa asuva Sanni Savolainen nostaa vaaleanpunaisen koulurepun selkäänsä torstaina ja suuntaa Lukkarin kouluun ensimmäiselle luokalle. Hän kulkee bussilla kouluun, matka taittuu puolessa tunnissa.

– Melkein kaikki on valmiina koulua varten, enää sukat pitää ostaa, koska pikkusiskoni kadotti yhdet sukkani, Savolainen sanoo.

Savolainen on käynyt esikoulun samassa rakennuksessa ja tulevan ekaluokkalaisen kaikki luokkakaverit ovat tuttuja eskarin luokalta. Osa lapsista on kulkenut päiväkodista yhtä matkaa 2-vuotiaasta lähtien. Koulun alku jännittää hieman, mutta Savolainen myös odottaa sitä.

– Lemppariaineita ovat käsi- ja puutyöt. Eskarissa teimme puisen kyltin, jonka maalasimme ja löimme siihen nauloja. Sen jälkeen kieputimme lankaa naulojen ympäri, Savolainen sanoo.

Toinen ekaluokkalaisen lempiasia koulussa ovat kaverit. Yksi heistä on kolmannen luokan samassa koulussa aloittava Sanni Räisänen.

– Nyt, kun menen kolmannelle, vaihdan rakennusta. Keltaisessa on eskarit sekä eka- ja tokaluokkalaiset, Räisänen sanoo.

on lempi- aineeni.

Hänelle kouluun lähteminen on niin tuttu juttu, ettei se enää jännitä. Uusi rakennuskin on tuttu, siellä on pidetty musiikkitunnit sekä käsityöt.

– Englanti on lempiaineeni, matikka ei ole kivaa.

Räisänen saa muutaman uuden opettajan syksyn alkaessa, mutta sekään ei häntä jännitä. Hän on sanonut myös ensimmäisen luokan aloittavalle Savolaiselle, ettei koulua tarvitse jännittää.

– Taisin itsekin vähän jännittää tuolloin, mutta hyvin se meni, hän sanoo.

Koulun aloittaa tänä syksynä 581 oppilasta. Viime vuonna vastaava määrä oli 632 oppilasta, joten määrä on tänä vuonna pienempi.

Eniten ekaluokkalaisia aloittaa Rajamäen koulussa, jossa heitä on 96. Vähiten puolestaan Nukarin koulussa sekä Vendlaskolan koulussa, molemmissa yhdeksän oppilasta.

– Koulun aloittaminen on jännittävää aikaa sekä lapselle että hänen perheelleen. Nurmijärvellä koulun aloittamisen kynnystä madaltaa alkuluokkatoiminta, jonka piirissä on jo noin 70 % kaikista esi- ja perusopetuksen ensimmäisen luokan oppilaista. Täten kouluympäristö ja siellä toimiminen on tuttua jo useimmille ekaluokkalaisille, Nurmijärven kunnan opetuspäällikkö Kati Luostarinen sanoo.

Koululaiseksi kasvaminen tapahtuu Luostarisen mukaan alkuluokissa ja perusopetuksen ensimmäisten vuosien aikana.

– Tätä kasvua tukevat opettajat ja koulun muu henkilökunta. Lapselle on tärkeää, että vanhemmat ovat kiinnostuneita koulunkäyntiin liittyvistä asioista ja keskustelevat lapsen kanssa päivittäin läksyistä, koulumatkasta, koulukavereista ja muista koulupäivän tapahtumista. Koulunkäyntiin liittyvissä kysymyksissä ja pulmissa, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä lapsen opettajaan, oppilashuoltohenkilökuntaan tai rehtoriin, hän neuvoo.

Yläkouluun siirtyy tänä syksynä 691 oppilasta.

Seiskaluokkalaisia on eniten Nurmijärven yhteiskoulussa ja Seitsemän veljeksen koulussa, molemmissa 165 oppilasta. Vähiten heitä on Mäntysalon koulussa, jossa luku on 91.

– Yläkouluun siirtyminen on muutosten aikaa. Tulee uusia luokkakavereita ja uusia oppiaineita. Koulupäivä pitenee tuntimäärän lisääntyessä ja luokanopettajien tilalle tulee aineenopettajia. Oppilaiden myös odotetaan ottavan enemmän vastuuta omasta koulunkäynnistä ja oppimisesta. Tästä kaikesta ei kuitenkaan tarvitse selvitä yksin, sillä yläkoululaisen apuna ovat opettajat ja muu koulun henkilökunta. Myös tukioppilailta voi kysyä mieltä askarruttavista asioista, Luostarinen sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut