Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Näen heti maiseman, kun herättyäni avaan silmät" – Soile Paukkunen yöpyy mahdollisuuksien mukaan ulkona

Riippumatto kiinnittyy tottunein ottein puiden väliin, kun nurmijärveläinen Soile Paukkunen on löytänyt itselleen seuraavaksi yöksi spotin, jossa nukkua. Riippumattoon sujahdettuaan hän ihailee järvimaisemaa, joka takaa aukeaa.

– Viihdyn veden äärellä. Kun valitsen yöpaikkaa, päädyn todennäköisesti rannan tuntumaan tai, jos olen Lapissa, niin tuntureille, Paukkunen sanoo.

Hän on yöpynyt ulkosalla lapsena ja nuorena muutamia kertoja, mutta aikuisiällä harrastus piti löytyy uudestaan. Näin kävi viisi vuotta sitten, kun Paukkusen ystävä pyysi naisen mukaansa telttareissulle.

– Silloin muistin, miten ihanaa tämä on ja tiesin haluavani lisää, hän sanoo.

Vaikka Paukkunen halusi itse takasin luontoon, hänen oli vaikea saada sinne seuraa.

– Sisuunnuin ja ajattelin, ettei tämä voi olla kavereista kiinni. Lähdin eräänä huhtikuuna Kytäjälle riippumaton kanssa. Siitä retkestä aukesi uusi ovi elämässäni. Tietynlainen oivallus, että pystyn tähän myös yksin, Paukkunen kertaa.

Ensimmäinen yö yksin luonnossa jännitti, mutta hyvällä tavalla.

– Minua jännitti ihan hirveästi. Ystäväni oli illan minun seurana, mutta lähti yöksi pois. Olin luonnossa yksin omasta halustani, joten koin hyvää jännitystä.

Tiesin haluavani lisää.

Luonnon normaalit äänet kantautuivat Paukkusen korviin ja saivat mielikuvituksen laukkaamaan. Hän kuitenkin sai itsensä uskomaan, ettei metsässä mitään ole, eikä hänelle tapahdu mitään.

– Ajattelin myös, että jos siellä jotain on, se pelkää minua enemmän.

Yksin reissatessaan Paukkunen nauttii siitä, että saa mennä omalla aikataulullaan ja halutessaan muuttaa suunnitelmia. Hän myös muistuttaa joka miehen oikeuksista, joiden ansiosta Suomessa voi nukkua lähes missä vain.

Paukkunen tarkistaa ensimmäisenä sään, kun on lähdössä yöksi luonnon helmaan. Myös vuodenaika tulee ottaa huomioon.

– Nukun pelkässä riippumatossa ainoastaan helteillä, muulloin minulla on aina alushuopa, koska alapuolelta tulee aina kylmää vaikka olisikin kesä.

Paukkusen suosikki on nimenomaan riippumatto, etenkin, jos hän on liikkeellä yksin. Kaksin teltta on järkevämpi vaihtoehto.

– Riippumatossa näen heti maiseman, kun herättyäni avaan silmät. Siinä on myös hyvä asento nukkua.

Paukkunen kokee luonnon turvalliseksi ja rakkaaksi paikaksi. Hän on myös oppinut arvostamaan luontoa enemmän.

– Luonnossa nukkuminen on parasta. Läsnä on kaikki luonnon äänet, hajut, vihreys. Niistä huokuu rauhoittava vaikutus, minulle luonto merkitsee rauhaa.

Paukkunen on löytänyt luonnon kautta myös uuden alan ja opiskelee parhaillaan luonto-ohjaajaksi.

Sään ja vuodenajan lisäksi Paukkunen neuvoo ottamaan selvää, mihin on menossa. Mukaan tarvitsee tavarat, joiden kanssa pärjää yhden yön, kuten majoitustarvikkeet, vaatteet ja ruoan.

– Yhden yön voi pärjätä myös ilman retkikeitintä, mutta itselläni se on aina mukana.

Myös tuuli kannattaa huomioida, eikä asettua aukealle paikalle tuulisella säällä.

– Mikään sää ei estä ulkona yöpymistä kunhan osaa varustautua oikein.

Paukkunen on tehnyt päivä-, yö, sekä viikonloppuretkiä. Pisin reissu on ollut kahdeksan päivän mittainen vaellus käsivarren Lapissa.

– Kun nostaa kaikki tavarat selkään ja lähtee erämaahan, saa voimaa. Ymmärtää, että pärjään alkeellisissakin oloissa. Se on hyvää vastapainoa yltäkylläiselle arjelle. Kaikkien tulisi nukkua ulkona, jottemme vieraannu luonnosta.