Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Parasta työssäni ovat ihmiset”

Parturi-kampaaja Helga Merta on tehnyt 55-vuotisen uran hiusten parissa pääosin Nurmijärvellä.

Ihmiset, kirkonkyläläinen parturi-kampaaja Helga Merta huokaa hymyillen, kun häneltä kysyy työnsä parhaita puolia.

– Ja se, että näkee heti työnsä tuloksen, hän jatkaa.

Merta tietää, mistä puhuu, sillä hän on työskennellyt 55 vuotta hiusten parissa – pääosin Nurmijärvellä.

Merta juhlistaa pitkää uraansa päiväkahvien merkeissä maanantaina 15. elokuuta. Samalla nostetaan malja naisen 70-vuotispäiville.

Köyliöstä kotoisin olevan Mertan ura hiusten parissa alkoi 15. elokuuta 1967, kun hän aloitti parturi-kampaajakoulun Sastamalassa. Opintojen jälkeen Merta työskenteli hetken aikaa Turussa, kunnes päätyi osin sattuman kautta töihin Rajamäelle vuonna 1969.

– Tuttavani ehdotti työtä Rajamäellä, sillä liikkeessä oli paikka vapaana. En tiennyt tuolloin, missä Rajamäki on, mutta katsoin pienestä Suomen kartasta ja näytti siltä, että Rajamäki on Helsingissä. Ajattelin, että pääsen Helsinkiin, Merta muistelee nauraen.

Vaikka Rajamäki ei aivan pääkaupungissa ollutkaan, työt paikkakunnalla lähtivät sujumaan hyvin ja Merta sai uusia ystäviä. Niin hän myös asettui Nurmijärvelle.

– Rajamäki oli jo siihen aikaan vireä paikka, sillä siellä oli Alkon tehdas.

Ensimmäisen oman kampaamon Merta perusti vuonna 1971 Klaukkalaan ollessaan vasta 19-vuotias. Klaukkalassa hän piti liikettä kolme vuotta. Välissä Merta työskenteli Vantaalla, kunnes vuonna 1976 palasi pysyvästi töihin Nurmijärvelle.

kilpailla.

Vuonna 1980 hän perusti nyt jo edesmenneen Anneli Salomaan kanssa Kirkonkylään parturi-kampaamo Klipparin, joka toimi parinkymmenen vuoden ajan aina 2000-luvulle saakka.

Nykyisessä liiketilassa Keskustie 6:ssa Merta on pitänyt parturi-kampaamo Merelleä neljä vuotta.

– Olin 66-vuotias, kun perustin Merellen. Enkä ole suunnitellut vielä eläkkeelle jääntiä, hän sanoo ja jatkaa:

– Kukaan ei toki tiedä, mitä työelämässä tai tulevaisuudessa tapahtuu. Tykkään kuitenkin tehdä töitä ja olen hyvässä kunnossa, joten vielä en osaa sanoa, milloin jään eläkkeelle.

Vuosien saatossa Mertalle on kertynyt valtavasti vakioasiakkaita.

– Osa käy luonani jo neljännessä sukupolvessa. Asiakaspiiri kuitenkin elää koko ajan. Uusia asiakkaita tulee ja vanhoja poistuu, hän kertoo.

Asiakkaiden ohella myös itse työ on vuosien saatossa muuttunut. Merta muistelee, että esimerkiksi hiusmuoti oli aikanaan kaavamaista.

– Joku tietty asia nousi muotiin, kuten permanentti, ja kaikki halusivat sen muodin mukaiset hiukset. Näin ei enää nykypäivänä ole.

Monet nykypäivän muoti-ilmiöt ovat kuitenkin tuttuja vuosien takaa.

– Muodissahan kaikki on ikään kuin keksitty. Muoti-ilmiöitä muokataan ja ne tulevat hieman uudenlaisina takaisin. Sama pätee hiuksiin.

Kun Merta aloitteli uraansa, aineita ja värejä oli vähemmän.

– Myöskään hiuksia ei alkuaikoina värjätty niin paljoa kuin nykyään. Silloin työ painottui enemmän leikkauksiin ja permanentteihin. Aiemmin myös ihmiset kävivät enemmän kampauksissa esimerkiksi erilaisten vierailujen takia.

Työhön liittyvät kurssit ja kurssimatkat ulkomailla ovat myös vähentyneet.

– Nykyäänhän ihmiset saavat paljoa tietoa ja vaikutteita esimerkiksi mediasta. Kurssimatkoilla ei ole enää samanlaista merkitystä vaan tietoa on muullakin tavoin saatavilla.

Vuosien saatossa Merta on seurannut sivusta myös Nurmijärven kasvua ja kehitystä. Hän oli mukana perustamassa Nurmijärven yrittäjänaisia 1970-luvulla. Kunnan yrittäjähenkisyydelle hän antaa kiitosta.

– Koen, että kunta on panostanut yrittäjiin. Oman kokemukseni mukaan Nurmijärvi on yrittäjäystävällinen paikka.

Myöskään kilpailu muiden kampaamoiden kesken ei ole liian kovaa.

– Jokaiselle kehittyy oma asiakaspiiri. Tässä työssä ei voi kilpailla muulla kuin omalla työpanoksella. Se on se, joka merkkaa kaikista eniten, ei niinkään hinta, hän kiteyttää.

Helga Merta juhlistaa 55-vuotista uraansa ”päiväkahvien” merkeissä 15.8. klo 12–16 Parturi-kampaamo Merellessä (Keskustie 6).