Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Törkeistä petoksista ja talousrikoksista vankeutta

Mies käytti kahden avopuolisonsa tilejä ja poikansa toiminimeä veronkiertoon ja maksujen välttämiseen.

Vuonna 1967 syntynyt mies tuomittiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa vankeuteen ja jättikorvauksiin talousrikoksista, jotka tapahtuivat vuosina 2013–2018 Nurmijärvellä ja Tuusulassa

Vuosina 2013–2016 mies harjoitti elinkeinotoimintaa kahdella eri toiminimellä Tuusulassa. Toimialana oli työvoiman vuokraaminen kuljetusalan yrityksille. Hän jätti ilmoittamatta verottajalle elinkeinotoiminnasta saatuja tuloja sekä arvonlisäverollisia tuloja. Lisäksi hän maksoi palkkoja pimeästi. Hän vältti tai yritti välttää veroja ja sosiaaliturvamaksuja yli 360 000 euron edestä.

Elinkeinotoiminnan tuloista ei tehty asianmukaista kirjanpitoa. Kirjanpidon ohi meni neljän vuoden aikana lähes 990 000 euroa. Lisäksi mies jätti ilmoittamatta ja maksamatta työeläkemaksuja yli 135 000 euroa.

Syyksi kirjanpidon laiminlyönnille mies kertoi sen, ettei hänellä ollut varaa maksaa kirjanpitäjälle. Mies oli käyttänyt runsaasti rahaa omiin menoihinsa, muun muassa autoihin, ravintoloihin ja uhkapelaamiseen.

Kirjanpidon ohi meni 990 000 euroa.

Miehen rikoksiin oli osallisena kaksi hänen avopuolisoaan. Avopuolisoista toinen luovutti kaksi pankkitiliään, pankkikortin ja verkkopankin tunnukset miehen käytettäväksi ja nosti myös tälle varoja. Tileille oli ohjautunut miehen elinkeinotoiminnan tuloja lähes 150 000 euroa. Avopuoliso esti lopulta tilinsä käytön sulkemalla sen.

Toinen avopuolisoista otti omalle tililleen vastaan miehen elinkeinotoiminnan tuloja, nosti tälle varoja käteisenä ja maksoi elinkeinotoimintaan liittyviä palkkoja yli 200 000 euron edestä. Avopuoliso kiisti tekonsa eli avunantorikoksen tahallisuuden. Hän ei omien sanojensa mukaan tiennyt, että mieheltä oli jäänyt veroja maksamatta tai että liiketoimintaa oli harjoitettu laittomasti. Hän oli pyytänyt miestä lopettamaan tiliensä käytön, mutta tilanteet olivat päätyneet riitelyyn. Syyttäjä ei pitänyt uskottavana, että koulutettu nainen ei olisi tiennyt avopuolisonsa rikollisesta toiminnasta.

Vuodesta 2016 alkaen mies harjoitti poikansa kanssa elinkeinotoimintaa toiminimellä Nurmijärvellä. Poika oli merkitty kaupparekisteriin toiminimen elinkeinonharjoittajaksi, mutta tosiasiassa molemmat käyttivät siinä määräysvaltaa. Poika oli luovuttanut perustamansa toiminimen tileihin liittyvät tilinkäyttövälineet miehelle, joka nosti joulukuun 2016 ja helmikuun 2018 välillä tileiltä varoja noin 586 000 euroa. Samanaikaisesti toiminimen verovelvoitteet jätettiin hoitamatta. Toiminimi tuli maksukyvyttömäksi ja ajautui konkurssiin helmikuussa 2018.

Vuonna 1967 syntynyt mies tuomittiin törkeästä veropetoksesta, kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä työeläkevakuutusmaksupetoksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä sekä kolmesta vähäisemmästä rikoksesta vankeuteen 2 vuodeksi ja 7 kuukaudeksi. Lisäksi hänet määrättiin viiden vuoden liiketoimintakieltoon. Hänet velvoitettiin korvaamaan maksamattomia työeläkevakuutusmaksuja, tililtä nostettuja yksityisottoja ja maksamattomia veroja yhteensä yli 750 000 euron edestä.

Toinen avopuolisoista, vuonna 1976 syntynyt nainen, tuomittiin törkeästä avunannosta veropetokseen ehdolliseen 3 kuukauden vankeuteen ja miehen kanssa yhteisvastuullisiin yli 58 000 euron korvauksiin.

Toinen avopuoliso, vuonna 1973 syntynyt nainen, tuomittiin niin ikään törkeästä avunannosta veropetokseen 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja miehen kanssa yhteisvastuullisiin lähes 78 000 euron korvauksiin.

Vuonna 1996 syntynyt poika tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.