Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Portaissa itsensä rääkkääminen nousi ihan uudelle tasolle”

Porrasjamit ja Porrasjuoksun SM-kisat järjestetään Tornimäellä syyskuussa.

Klaukkalan Tornimäelle pääsee kisaamaan porrasjuoksun SM-mitalista syyskuussa. Ensimmäistä kertaa järjestettävät porrasjamit ovat entisen telinevoimistelija ja palomiehen Jari Mönkkösen käsialaa.

– Innostuin porras- ja mäkijuoksusta jo 25 vuotta sitten. Laajavuoren ja harjun portaat tulivat tutuiksi aina kun oli vapaata voimistelutreeneistä, Mönkkönen muistaa.

Hän opiskeli Kuopiossa palomieheksi ja treenasi loppukoetta varten ”pelastajien lajiharjoittelua” eli kantoi kahta 18 kilon letkukehikkoa kuudenteen kerrokseen niin nopeasti kuin pystyi.

– Itsensä rääkkääminen nousi ihan uudelle tasolle. Porrasjuoksu koukutti minua ihmeellisen paljon. Minun piti aina päästä mäkeen tai portaisiin jopa lomamatkoilla.

– 15 vuotta sitten nousi ensimmäisen kerran mieleeni, että tästä tehokkaasta harjoittelumuodosta pitäisi tehdä jonkinlainen kilpailu ja yleisötapahtuma.

Telinevoimistelua tosissaan treenannut Mönkkönen joutui vuonna 2016 onnettomuuteen, jonka seurauksena hän neliraajahalvaantui. Onnettomuudesta on kulunut kuusi vuotta. Ensimmäiset kaksi niistä menivät Mönkkösen mukaan sumussa.

– Sen jälkeen sain elämästä kiinni jälleen ja porraskisat palasivat mieleeni. Nyt porrasjameja on suunniteltu vuoden verran.

Mönkkönen toivoo porrasjameista tulevan vuosittainen perinne. Ensimmäisten porrasjamien sijainniksi valikoitui Klaukkalan Tornimäen kuntoportaat, sillä Helsingin Malminkartanon portaille näytettiin Helsingin kaupungin puolelta punaista valoa.

 – Nurmijärven liikuntatoimessa innostuttiin ajatuksesta heti ja idea otettiin mielellään vastaan, Mönkkönen sanoo.

Mönkkönen toivoo mahdollisimman monen osallistuvan hyvän mielen liikuntatapahtumaan.

– Haluamme saada osallistujille ja katsojille rennon ja innostavan tapahtuman sekä SM-kisasta kovatasoisen. Mukana ovat muun muassa kovia aikoja Malminkartanossa juosseet Jouko Juntunen, Toni Leinonen ja Markus Pöyhönen, joka pitää myös tekniikkatreenin portailla, Mönkkönen sanoo.

Luvassa on yhteinen alkulämmittely, jonka jälkeen portaita noustaan tunnin ajan ylös tullen mäkeä pitkin alas. Viimeisenä on miesten ja naisten SM-sarjat.

Porrasjamit ja Porrasjuoksun SM-kisat Nurmijärvellä Tornimäessä 10. syyskuuta. Ilmoittaudu mukaan porrasjamit.fi.