Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajamäen Ryypin tarina on osa Suomen historiaa – museo avoinna sunnuntaihin asti

Rajamäen Ryypin tarina on kiinteä osa Suomen teollisuus-, talous- ja kulttuurihistoriaa. Elokuussa 1888 kemian tohtori ja insinööri Wilhelm Juslin yhdessä kolmen insinööri- ja kahden rahoittajakumppaninsa kanssa perusti yhtiön nimeltä Hyvinge Fabriks Aktiebolag. Nurmijärven Hyvinkäänkylään Rajamäen talon maille valmistuneessa tehtaassa yhtiö alkoi valmistaa painohiivaa, väkiviinaa, etikkaa ja eetteriä.

Tehtaan ympärille kasvoi Rajamäen kylä vapaapalokuntineen, torvisoittokuntineen, kansakouluineen, kirkkoineen ja tykkitorneineen. Kylän asukkaista suuri osa työskenteli tehtaalla tai kuului sukuun, jonka jäsenille se oli leivän lähde.

Suomen valtion omistukseen tehdas siirtyi kieltolain aikana 1920. Vuosien kuluessa Rajamäen nimi ja tuotteet tulivat osaksi suomalaisten arkea ja juhlaa. Tehtaan 75-vuotisjuhlavuonna Oy Alkoholiliike Ab perusti vanhaan viinanpolttimoon museon, jossa tehtaan ja kylän kertomus limittyy Suomen ja suomalaisten tarinaan kotipoltosta kieltolain ja Molotovin cocktailin kautta eurooppalaisiin tapoihin.

Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi on suomalaisen työn, teollisuuden ja väkevän alkoholihistorian erikoismuseo. Museon omistaa Anora Group Oyj ja sen avoinnapidosta vastaa Nurmijärven museo.

Avoinna 1.6.–14.8. ke–su klo 12–18. Pääsymaksut: 7e / 5e / Museokortti. Alle 18-v. vapaa pääsy. Vapaa sisäänpääsy perjantaisin klo 16–18. Opastuksia ke-to ja la-su tasatunnein klo 12–18.