Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronapositiivisten eristäminen vaikeaa

Keusoten puolellakin riittää haasteita, kun puhelinpalvelussa on ruuhkaa.

Koronatapausten hoitaminen on edelleen ajankohtaista terveysasemilla. Hoitoon hakeutuvien asiakkaiden toivotaan noudattavan toimintasuosituksia taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

– On tärkeää, että kaikki infektio-oireiset asiakkaat ilmoittavat oireistaan ja suojautuvat riittävästi. Infektio-oireisille suositellaan kotitestin tekemistä ennen liikkumista kodin ulkopuolella, Keusoten avopalvelujen päällikkö sanoo.

Hyvinkää on Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän eli Keusoten kotipaikka.

– Keusoten koronapositiivisten asiakkaiden perushoito on keskitetty Hyvinkään, Nurmijärven kirkonkylän, Hyrylän, Järvenpään ja Mäntsälän terveysasemille, joissa koronapositiivisille asiakkaille on varattuna omat vastaanottotilat.

Hyvinkään sairaalan päivystyksessä koronapotilaat pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan erillään heti, kun diagnoosi selviää tai on vahva epäily taudista.

Kaikkien kuumeisten potilaiden eristäminen omiin tiloihin on tällä hetkellä hankalaa tai mahdotonta, Hyvinkään sairaanhoitoalueen Akuutti-tulosyksikön johtaja ja ylilääkäri Juha Valli jatkaa.

– Jatkohoitoon pääsy eri osastoille terveyskeskuksiin ja sairaalaan on ollut niin vaikeaa, että päivystys ruuhkautuu. Olemme toistuvasti tilanteessa, jossa yhtään sänkypaikkaa ei ole vapaana päivystysalueella.

Olemme toistuvasti tilanteessa, jossa yhtään sänkypaikkaa ei ole vapaana päivystysalueella.

Juha Valli

– Hetkellisesti voidaan joutua tyytymään eristykseen, jossa sänkypaikka ympäröidään verhoilla. Kaikki huoneessa olevat ja käyvät ihmiset pitävät maskia.

Päivystysalueen remontti aiheuttaa omat lisähaasteensa asiakkaiden sijoitteluun, Valli lisää.

– Lomakauden sijaisten saannin vaikeus sekä henkilökunnan äkilliset sairauslomat ovat edelleen vaikeuttaneet kokonaisuutta,

Kriittisesti sairaat pääsevät aina heti hoitoon, Valli painottaa.

– Muut hoidetaan ensisijaisesti lääketieteellisen kiireellisyysarvion mukaan. Kiireettömät päivystyspotilaat joutuvat valitettavasti odottamaan vuoroaan joskus useita tunteja. Odotusaika lääkärin tapaamiseen on keskimäärin ollut noin puolestatoista tunnista kahteen.

Keusote tiedottaa, että virka-aikainen puhelinpalvelu hoitajan ja lääkärin vastaanotoille on ruuhkautunut. Takaisinsoittojen viive on keskimäärin 20 tuntia, mutta voi pisimmillään olla useita päiviä.

Keusoten mukaan virka-ajan ulkopuolinen puhelinpalvelu toimii viiveettömästi.

Virka-ajan ulkopuoliseen puhelinpalveluun tulee kuitenkin ottaa yhteyttä vain, mikäli tilanne edellyttää välitöntä hoidon tarpeen arvioita eikä hoidon aloitusta voi siirtää myöhemmäksi ilman tilanteen pahentumista.

Ruuhkautumisen vuoksi terveysasemilla laadittavat lausunnot ja todistukset kirjoitetaan lääketieteellistä kiireellisyysjärjestystä noudattaen, ja tehdään tällä hetkellä ensisijaisesti äkilliseen sairastumiseen liittyen.

Esimerkiksi harrastuksiin tai matkailuun liittyvät todistukset ja lausunnot eivät kuulu julkisen terveydenhuollon järjestämisvelvollisuuteen, ja niitä ei laadita terveysasemilla.

Koska päällekkäiset yhteydenotot kasvattavat jonoa entisestään, on tärkeää, että yhteydenotto tehdään vain yhden kerran joko soittamalla tai tulemalla paikan päälle.

Hoitovastaavalle yhteydenotto on suositeltavampaa tehdä sähköisesti puhelinpalvelun sijaan.

Keusotelta kuitenkin kerrotaan, että jos tilanne yhteydenoton jälkeen pahenee siten, että hoidon tarve tulee tehdä vielä saman päivän aikana, tulee asioida terveysaseman ajanvarauksettomalla vastaanotolla paikan päällä.

Keusotelta toivotaan kuitenkin, että asiointi paikan päällä rajataan vain kiireellisiin tilanteisiin. Henkeä uhkaavissa tilanteissa yhteydenotto tehdään aina hätänumeroon 112.

– Olemme tehostaneet jononpurkua lisäämällä puhelintyötä tekevän henkilöstön määrää sekä kohdentaneet hoitajien työpanosta aamujen ruuhkahuippuihin. Lisäksi järjestämme tulevina viikonloppuina jononpurkuja, kertoo tulosaluepäällikkö Päivi Mäkelä-Bengs.