Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pekko kuoli toisen koiran yllättävään hyökkäykseen

Hyökkäystä vastaan saa ja pitää puolustautua, neuvoo koirien käyttäytymisen asiantuntija.

Röykkäläisen perheen elämä kääntyi päälaelleen muutama viikko sitten, kun tavallinen lenkki koirien kanssa vaihtui painajaiseksi. Pariskunta oli ulkoiluttamassa kahta pientä koiraansa, kun lähistöllä asuva toinen pariskunta omien isompien koiriensa kanssa lähestyi heitä. Toinen isoista koirista pääsi omistajaltaan remmeineen irti ja kävi kiinni toiseen pienemmistä koirista. Pienen mäyräkoiran syliinsä juuri napannut omistaja yritti turhaan pelastaa Pekko-koiraa.

– Huomasin koiran lähestyvän takaapäin, jolloin nappasin Pekon syliini. Isompi koira ehti purra minuakin kädestä aiheuttaen kaksi verta vuotavaa haavaa, Pekon omistaja sanoo. Hän haluaa esiintyä jutussa nimettömänä asian arkaluontoisuuden vuoksi.

Haavat hän sai käteensä yrittäessään pelastaa koiraansa toisen koiran hampaista.

Omistajansa hallinnasta karannut isohko koira repi Pekon nahat irti kainalosta pitkälle takapäähän asti.

– Ison koiran omistava mies yritti repiä omaa koiraansa Pekosta irti samalla, kun minä yritin vetää Pekkoa pois koiran hampaista. Lopulta koira päästi irti ja juoksi karkuun. Sen omistaja juoksi koiransa perään. Itse lähdin eläinlääkäriin niin pian kuin pystyin, mies kertaa tapahtumia.

Vammojen vakavuuden vuoksi eläinlääkäri suositteli mäyräkoiran eutanasiaa, sillä tulehdusriski oli liian suuri.

Pekon omistajan kertoman mukaan tapahtuma järkytti myös lähialueen asukkaita, eivätkä Pekon naapurit uskaltautuneet pienten koiriensa kanssa lenkille, jottei vastaava tapahdu uudestaan.

– En ole saanut hyökänneen koiran omistajaa kiinni. Olen käynyt hänen ovellaankin, mutta en tavoittanut ketään.

Pekon omistaja teki asiasta tuoreeltaan rikosilmoituksen. Pekon perheen toinen koira selvisi tilanteesta vammoitta. Pariskunnan toinen osapuoli nappasi yorkshirenterrierin syliinsä ja jäi kauhistuneena seuraamaan tilannetta.

päivään.

– Onneksi saimme pitää sen edelleen perheessämme, tapahtuneesta hyvin järkyttynyt omistaja sanoo.

14-vuotias Pekko oli omistajansa mukaan viisas koira, joka tuli toimeen kaikkien kanssa.

– Se toi valoa päivään.

Koirien käyttäytymisen asiantuntija Emmi Hakio neuvoo, miten tulee toimia koiran hyökätessä oman koiran kimppuun.

– Tärkeää on erottaa koirat mahdollisimman nopeasti. Käsien väliin laittamisella on riskinsä, sillä koira saattaa tappelun lomassa tarttua kiinni eteen tulevaan kohteeseen hyökkäyksen kohteena olevan koiran sijaan. Kannattaakin mieluummin tarttua koiraa takajaloista tai nivusista ja vetää koira pois, jonka jälkeen koiran saa paremmin hallintaan. Myös niskapuolelta varusteista (jos koiralla ne ovat päällä) ottaminen on ihmiselle turvallisempaa. Moni omistaja voi pelästyä tilannetta niin, ettei kykene toimimaan järkevästi tai toimimaan lainkaan. On siis hyvä tietää kuinka toimia yllättävissä tilanteissa, Hakio sanoo.

Hakio muistuttaa, että jos koira hyökkää, syy ei ole koiran. Se on omistajan, joten koiraa ei tule rankaista, vaan kantaa vastuu nöyrästi tilanteesta.

– Etsi syy koirasi käyttäytymiseen ja pyydä apua ammattilaiselta käyttäytymisen muuttamiseksi. Rankaiseminen ei auta vaan etsi ratkaisuja tilanteisiin, jottei vastaavaa enää tapahdu.

Hakion mukaan äänekkäästi haukkuva koira saattaa huudella kauempaa, muttei todellisuudessa uskalla tulla lähelle, vaikka tilanne saattaakin äkkiseltään näyttää uhkaavalta.

– Voit yrittää saada koiran huomion kovalla äänellä. Mikäli koira ei reagoi tähän, vaan jatkaa kohti tuloa, voit kokeilla astua koiraa kohti varmoin elein ja samanaikaisesti kieltämällä kovaäänisesti. Käskyä voi tarvittaessa tehostaa heittämällä jonkin esineen, esimerkiksi avaimet, keppi, kakkapussirulla tms. koiran eteen juoksulinjalle.

Hakion mukaan tämän tarkoituksena on herättää koiran huomio. Usein tämä on keino, millä tilanteen saa pysäytettyä. Hän myös neuvoo sijoittumaan mahdollisuuksien mukaan koiriesi ja tunkeilijan väliin sekä pyrkiä näyttämään mahdollisimman isolta tai ottamaan oma koira jalkojen väliin ja tarvittaessa syliin.

– Usein kuitenkin tilanteessa tunkeilija poistuu hetken tilannetta tarkkailtuaan, eli kannattaa sitkeästi yrittää häätää koiraa pois tai pitää tilanne rauhallisena ja odottaa omistajan saapumista.

Hakio muistuttaa, että oman koiran suojeleminen on tärkeää. Syli tuo koiralle turvaa.

– Syliin nostamisessa on kuitenkin se vaara, että se saattaa saada tunkeilijan kiinnostumaan koirastasi lisää ja hyppää sinua kohti. Iso koira voi kaataa teidät molemmat, joten on hyvä, jos pääset tällöin asettumaan esimerkiksi puuta tms. vasten, jotta voit seisoa tukevammin, jottei kaatuessanne hyökkäyksen kohteeksi joudu molemmat osapuolet.

Hyökkäystä vastaan saa ja pitää puolustautua. Hakio neuvoo tekemään nopean tilannearvion ja suhteuttaa puolustustoimet hyökkääjän koko huomioon ottaen.

– Mitä suurempi koira tai vaarallisempi hyökkäys on, sitä voimakkaampia keinoja tilanteessa kannattaa käyttää. Jos koira on päättänyt hyökätä, kannattaa toimia järkevästi.

Hakion mukaan huutaminen, potkiminen ja huitominen yleensä pahentavat tilannetta.

– Voit pyrkiä peittämään hyökkäävän koiran näön heittämällä esimerkiksi vaatekappaleen koiran päälle. Koira saattaa hämmentyä tilanteesta ja päästää irti, Hakio sanoo.

– Jos sinulla on vettä kätesi ulottuvilla, voit myös kokeilla heittää vettä koiran päälle. Koiran jo saadessa kunnon tappopurentaotteen, ei sitä kannata repiä irti, koska yleensä sillä saadaan aikaiseksi pahempaa vahinkoa. Pysy rauhallisena ja pyri pitämään hyökkäävä koira paikallaan esimerkiksi jalkojen väliin puristettuna ja saamaan koiraa irrottamaan sen puruote vaikka laittamalla keppi, lähellä oleva esine tai vaatekappale koiran suun ja purtavan ihon väliin, jos koira vaihtaisi otettaan tähän tai saamalla sen avulla aikaan oksennusrefleksini, jolloin koira irrottaa otteensa, Hakio jatkaa.