Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Tällainen on feminismiä käsitellyt tutkielma, joka hyväksyttiin vasta valituskierroksen jälkeen

Turun yliopisto hylkäsi keväällä pro gradu -tutkielman, joka käsitteli intersektionaalista feminismiä. Valituskierroksen jälkeen työ kuitenkin hyväksyttiin. Arvioinnissa todettiin, että työ muistuttaa enemmän mielipidekirjoitusta kuin varsinaista tieteellistä kokonaisuutta.

Asiasta on sen uutisoinnin jälkeen käyty vilkasta keskustelua. Iltalehti tutustui työhön. Siinä viitataan muun muassa Twitter-kirjoituksiin, mielipidekirjoituksiin ja äärioikeistolaisena pidettyyn Breitbart-julkaisuun.

Gradussa viitataan myös Helsingin yliopistossa työskentelevän Ari Helon kirjoituksiin. Helo on arvostellut niin sanottua woke-ilmiötä. Helo otti kantaa opinnäytetyön hylkäämiseen ja oli vahvasti sitä mieltä, ettei sitä olisi pitänyt hylätä.

– Vaikka työssä oli paljon pieniä puutteita, ”niiden vaikutus itse työn kokonaisarvioon on marginaalinen”, koska opiskelija ”ottaa kohteekseen pelottomasti kokonaisen, nykyisin monen mielestä yliarvostetun intersektionaalisen tutkimusperinteen”, Helo muun muassa perustelee.

Gradu kuvaa Iltalehden arvion mukaan varsinkin feminismiä varsin rajuin sanakääntein. Kirjoittaja muun muassa esittää, että intersektionaalinen ajattelu on johtanut raiskauksiin. Työn alkuperäisen arvostelun mukaan "ainakin joidenkin lähteiden kohdalla niiden viesti on vääristynyt".