Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taaborinvuorelle luonnonsuojelu-alue Aleksis Kiven hengessä – nimeksi Honkametsä

Uudenmaan ely-keskus on tehnyt päätöksen uuden luonnonsuojelualueen perustamisesta Nurmijärvelle, Nurmijärven Kivi-juhlat ry. kertoo tiedotteessaan. Honkametsä-niminen luonnonsuojelualue sijaitsee Palojoen Taaborinvuorella Aleksis Kiven lapsuusmaisemissa.

Maa-alueen pinta-ala on noin 1,4 hehtaaria, ja sen omistaa Nurmijärven Kivi-juhlat ry. Alue on jo ennen suojelupäätöstä merkitty maakuntakaavassa kulttuuriympäristön tai maiseman vaalimisen kannalta tärkeäksi alueeksi.

Alueen perustaminen Kiven lapsuuden leikkipaikoille tuntuu sopivalta.

Vasta perustettu luonnonsuojelualue on saanut Nurmijärven Kivijuhlien puheenjohtajan Lea Hirvesniemi-Haverisen mukaan nimensä Aleksis Kiven hengessä. Onpa Honkametsän kohdekuvauskin jokseenkin runollinen: Suojeltava alue vaihettuu iäkkäitä mäntyjä kasvavasta kallioalueesta lehtipuuvaltaiseen lehtoon. Mäntyjen lisäksi alueella kasvaa kookkaita haapoja, kuusia sekä nuoria vaahteroita sekä pihlajia.

– Aleksis Kiven voimakas luontosuhde on perua hänen Nurmijärvellä viettämästään lapsuudesta, joten luonnonsuojelualueen perustaminen hänen lapsuutensa leikkipaikoille tuntuu sopivalta, Hirvesniemi-Haverinen sanoo.

Nyt voimaan tulleiden rauhoitusmääräysten mukaan koko alueelta on kielletty muun muassa metsänhakkuu ja muut metsänhoitotoimet, kaikenlainen rakentaminen ja moottoriajoneuvoilla liikkuminen sekä kasvien ja eläinten vahingoittaminen. Alueella voi edelleen poimia marjoja ja tehdä luonnonsuojeluviranomaisten hyväksymän hoitosuunnitelman mukaisia toimenpiteitä.

Suojelualue ei kata koko Taaborinvuorta, joka on varsinkin kesäisin tärkeä teatteri- ja kulttuurikohde.

Kivi-juhlien Nummisuutareiden esitykset jatkuvat Taaborin metsäisellä mäellä 16.8.–24.8. Esitysaikatauluihin voi tutustua osoitteessa kivijuhlat.fi.