Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajamäelle kotiutunut Minna Kempas nauttii kylämäisestä tunnelmasta: ”Meidän naapurusto on aivan ihana!”

Minna Kempas 54, on asunut Nurmijärven Rajamäellä perheineen vuodesta 1995.

Kempaksen ja hänen miehensä juuret ovat Pohjois-Karjalassa, josta he muuttivat useamman paikkakunnan kautta Porin lähelle Luvialle ja sieltä tie vei sattumien kautta Nurmijärven kirkonkylälle.

Perheen lasten ollessa pieniä heräsi haave omakotitalosta.

– Olimme tuoreita nurmijärveläisiä ja meillä oli kaipuu kotiin ja omaan pihaan. Minulla oli toiveena, että kaksi lastamme saavat myllätä mullassa omassa pihassa.

Toive toteutui sopivan rintamamiestalon löydyttyä Rajamäeltä perheen kodiksi. Talo remontoitiin hiljalleen.

– Pohjimmiltaan koti on saanut viihtymään Rajamäellä. Meidän naapurusto on aivan ihana ja sekin on yksi syy miksi on pysytty täällä.

Kempas koki Rajamäellä turvallisuuden kokemuksen, vaikka suku oli jäänyt Pohjois-Karjalaan. Perheen lapset viihtyivät Rajamäellä ja heillä oli siellä kaverit. Nykyisin he ovat aikuisia ja muuttaneet pois paikkakunnalta.

Kyläraitilla on mukavaa nähdä eri-ikäisiä ihmisiä.

– Minulla on lasten lapsuuteen liittyen Rajamäellä kuvallisia ajatuksia: kuinka he kävelivät kouluun Isokalliontietä, jossa kasvoi pihlajasaattue. Seurasin lasten ja pihlajien kasvua.

– Lapset saivat nähdä joka päivä ympärillään kauneutta Rajamäellä kasvaessaan.

Kempas kertoo kuinka Rajamäellä on voimissaan kylämäinen tunnelma. Vastaantulijoita tervehditään ja koiran kanssa kävelyllä jäädään juttelemaan ihmisten kanssa, autot pysähtyvät suojatien eteen tietä ylittäessä. Ihmisten kanssakäyminen on mutkatonta.

– Tämä on kuin Midsomerin murhista, mutta ilman murhia, nauraa Kempas.

Rajamäen parhaiksi asioiksi Kempas mainitsee kylän monipuoliset liikuntamahdollisuudet: Sääksissä uinnin ja ympäristön, talvisin erinomaiset hiihtoladut, kesällä maastopyöräilyn. Koiralenkeille pääsee Hanko-Hyvinkään-tien seuduilta syvälläkin metsään.

Rajamäen asukasluku kasvoi viime vuonna Nurmijärven taajamista toiseksi eniten Klaukkalan jälkeen. Mitä Kempas arvelee tähän syyksi?

– Voi olla, että hyvä kello kauas kuuluu. Rajamäen ulkoilumahdollisuudet ja liikuntapaikat ovat tosi ihania, mahdollisuus rakentaa kenties hieman edullisemmin, Rajamäellä on luonnetta ja oma selkeä tarinallisuus liittyen kylän historiaan.

Kempas näkee Nurmijärven kolmen taajaman ehdottomana vahvuutena, jolloin jokainen taajama on omanlaisena ja tarjoaa valinnanvaraa.

– Nurmijärveltä ei tarvitse muuttaa muualle, koska taajamaa vaihtamalla pääsee esimerkiksi vilkkaampaan Klaukkalaan. Kaikki taajamat mahtuvat hyvin yhden kunnan alueelle. Nurmijärvellä on nähtävissä me-henki.

Rajamäen tulevaisuuden Kempas näkee vireänä ja kylähenkisyyttä arvostavana. Hän uskoo positiivisen ja toiminnallisen vaikutelman jatkuvan tulevaisuudessakin.

– Kylä pysyy energisenä, kun täällä asuu sopivasti alkuperäisiä ja muualta tulleita ihmisiä. Kyläraitilla on mukavaa nähdä eri-ikäisiä ihmisiä.

Kempaksen juuret ovat kasvaneet vuosien saatossa Rajamäelle.

– On herännyt halu tietää enemmän kylän historiasta. Olen katsonut YouTubesta videoita tehtaiden historiasta. Tähän vaikuttanee juurtuminen kylään. Identiteetistäni osa on rajamäkeläistä. Onhan tämä myös lasteni mielenmaisema.

Myös muistot vuosien varrelta ovat juurruttaneet Kempaksen Rajamäelle.

Yhtenä tärkeänä muistona Kempas mainitsee perheen vuosittaiset yhteiset hiihtoretket Sääksjärven Mustasaareen. Mentiin peräkkäin: aikuiset, lapset ja koirat. Välillä koira veti lapsia pulkassa. Jälkeen jäi paljon hyviä muistoja.