Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos rekrytoi 17 uutta palomiestä – pulaa on myös päällystötason henkilöstöstä

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos rekrytoi nyt 17 uutta palomiestä. Lisäksi pelastuslaitos hakee päällystötason henkilöstöä.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos toimii kahdeksan kunnan alueella.

Pelastusjohtaja Jyrki Landstedt kertoo, että pelastajista on kova pula. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos ei ole kuitenkaan asian kanssa yksin vaan pulaa palomiehistä on koko maassa.

– Ensimmäisenä pula iskee palomiehiin. Nyt on ollut myös päällystöstä pulaa ja hakuaikoja näihin virkoihin on pidennetty, Landstedt sanoo.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella palomestareiden ja palopäällikköjen virkoja on ollut jo pitkään auki, ja hakijamäärät ovat olleet pieniä.

Koulutusmääriä pitää lisätä.

– Sanotaanko näin, että ensimmäistä kertaa jännittää saadaanko riittävästi hakijoita, pelastusjohtaja Landstedt toteaa.

Merkittävimpänä taustasyynä pelastusalan henkilöstöpulaan ovat koulutusmäärät. Ne eivät vastaa pelastuslaitosten tarvetta.

Koko maassa on yksi valtion rahoittama pelastusopisto Kuopiossa. Rahoituksen puutteessa se ei pysty kouluttamaan riittävästi ammattilaisia.

– Koulutusmääriä pitää lisätä. Opistolle ei ole osoitettu riittävästi rahaa koulutusmäärän kasvattamiseen, Landstedt sanoo.

Landstedtin mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana koko Suomessa eläköityy yli tuhat palomiestä. Tilalle pitäisi kouluttaa 1 500 uutta palomiestä. Palomiehiä tarvitaan lisää pelastuslaitosten toimintaympäristön muuttuessa. Kaupunkien asukasmäärän kasvaessa pelastustoiminnan toimintavalmiutta pitää parantaa ja myös haja-asutusalueiden varallaolojärjestelmä poistumisen takia palomiehiä tarvitaan lisää.

– Pelastusopiston pitäisi pystyä kaksinkertaistamaan opiskelijamäärät, hän toteaa.

Landstedt toivoo, että koulutusta järjestettäisiin tulevaisuudessa Kuopion lisäksi myös Etelä-Suomessa, jos Helsingin kaupungin oma pelastuskoulu lopettaa toimintansa. Koulutukselle olisi kysyntää alueella, missä nuoret jo valmiiksi asuvat. Tällä hetkellä moni nuori ei ole halukas muuttamaan kauas kotipaikkakunnalta opiskelujen perässä.

Tilanne voi kehittyä lähivuosina tulenaraksi. Aluehallintovirasto määräsi viime vuonna Keski-Uudenmaan pelastustoimen korjaamaan puutteet pelastustoiminnan palvelutasossa Vantaalla. Epäkohdat koskivat pelastustoiminnan toimintavalmiusaikoja, jotka eivät toteutuneet vaaditulla tasolla.

Sama tilanne oli aiemmin Helsingissä ja Landstedtin mukaan se näyttää laajenevan muihin kasvukeskuksiin. Nyt Keski-Uudenmaan pelastuslaitos rakentaa Vantaalle kolme uutta paloasemaa ja osa tämän hetken palomiesten rekrytoinnista liittyy siihen.

– Nyt katsotaan saadaanko nämä avoinna olevat virat täyteen. Osa pelastuslaitoksessa työskentelevistä sijaisista saattaa hakea virkaan, mutta se ei ratkaise tilannetta, sillä he ovat jo töissä. Tarvitsemme myös sijaisia, Landstedt summaa.