Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysymys & vastaus | Mitä kuuluu Nurmijärven kunnan historian neljännelle osalle?

Nurmijärven kunta täyttää vuonna 2025 hallintopitäjänä 250 vuotta. Juhlavuodeksi laaditaan kunnan historiateos, joka on Nurmijärven kunnan historian 4. osa. Kunnanhallituksen nimeämä historiatoimikunta aloitti työnsä kesäkuussa.

Kuinka työ on lähtenyt käyntiin, historiatoimikunnan sihteeri, museojohtaja Leena Koskela (kuvassa)?

Historian pääkirjoittajana toimii FT, dosentti, kokoelmapäällikkö Ossi Viita. Toisena kirjoittajana toimii tohtorikoulutettava, maisteri, erityisasiantuntija Jouni Lavikainen. Heidän työnsä käynnistyi keväällä historian alustavan jäsentelyn ja tutkimussuunnitelman tekemisellä. Historian kirjoittaminen on monivuotinen hanke, tänä vuonna se saadaan hyvään alkuun. Nyt on meneillään johdannon kirjoittaminen. Siinä luodaan katsaus Nurmijärven historiaan ennen 1960-lukua ja käydään läpi teoksen sisältöä.

Onko toimikunta jo haastatellut/kutsunut kokouksiinsa toimikunnan ulkopuolisia henkilöitä?

Käsikirjoituksesta on tarkoitus toimittaa myös äänikirja.

Haastatteluja ja niiden suunnittelua on käynnistetty, mutta haastattelujen tekeminen käynnistyy täydellä teholla ensi vuonna, kun tutkimus on edennyt siihen vaiheeseen, että kysymyksenasettelut on selvillä. Historian kirjoittamisen yhteydessä tullaan myös järjestämään yleisötilaisuuksia eri aihepiireistä.

Onko jo tullut esille jotakin erityisen mielenkiintoista, mieleenpainuvaa tai yllättävää?

Tässä vaiheessa työtä ei vielä olla päästy uusien asioiden äärelle. Käsikirjoituksen edetessä vastaan tulee varmasti moniakin kiinnostavia asioita. Kirjoittajat kertovat kunnan verkkosivuilla ja muissa viestintäkanavissa Nurmijärven historiasta, eteen tulleista kiinnostavista asioista ja työnsä etenemisestä. Ajatuksena on myös, että nurmijärveläiset pääsevät osallistumaan työhön verkkoympäristössä ja tapahtumissa.

Onko työ edennyt suunnitellusti?

Tutkimus- ja kirjoitustyö jakaantuu vuosille 2022–2024. Tälle vuodelle oli suunniteltu työn käynnistäminen, sopimusten teko, työsuunnitelman laatiminen ja tutkimustyön aloittaminen. Työ on edennyt suunnitellusti.

Onko kirjan ulkoasua jo mietitty?

Kirjan ulkoasu suunnillaan sitten, kun käsikirjoitus on edennyt pidemmälle. Käsikirjoituksesta on tarkoitus toimittaa myös äänikirja ja verkkosivusto sekä mahdollisesti toteuttaa myös puhelimeen ladattava sovellus aiheesta.

Paljonko hankkeeseen on varattu määrärahaa?

Neljälle vuodelle jakaantuviin kustannuksiin on varattu yhteensä noin 120 000 euroa. Viimeisten vuosien budjetti tarkentuu työn edetessä. Laskelmista puuttuvat äänikirjan ja verkkosivujen kustannukset.