Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Energiatehokkuus painaa nyt asuntokaupassa – ”Maalämmöllä varustetut ja muut energiatehokkaat asunnot viedään käsistä”

Energiatehokkuus on nyt päivän sana perheasuntojen kaupasta puhuttaessa. Esimerkiksi maalämmöllä varustetut talot käyvät kaupaksi hyvin, suorasähkölämmiteisten talojen suosia taas on laskenut.

– Asuntokaupan tilanne näyttää mainiolta. Nurmijärvi on vetovoimainen paikka, ja täällä asiat on hoidettu hyvin, sanoo Kiinteistömaailma Nurmijärven yrittäjä, toimitusjohtaja Timo Ojamäki.

Hänen mukaansa Nurmijärvi-ilmiön toinen tuleminen käynnistyi jo koronapandemian alkaessa.

– Etätyö on vaikuttanut siihen, että muuttoliikettä Kehätien sisäpuolelta tänne on paljon, Ojamäki sanoo.

– Perheasunnot ovat kysyttyjä, ja 2000-luvulla rakennetuilla moderneilla taloilla on lyhyet myyntiajat. Muutkin kohteet käyvät kaupaksi, kunhan ne on oikein hinnoiteltu, hän jatkaa.

Ojamäki iloitsee siitä, että Rajamäen kiinnostavuus asuinpaikkana on kasvanut vauhdilla. Siellä sijaitseville tonteille olisi hänen mukaansa heti ostajat.

2000-luvulla rakennetuilla moderneilla taloilla on lyhyet myyntiajat.

– Energian hinnan epävarmuus saa ihmiset miettimään asumisratkaisujaan, tosin sehän koskee sekä nykyistä että seuraavaa asuntoa. Tässä tilanteessa ei osteta valtavasti turhia neliöitä, Ojamäki sanoo.

– Nurmijärvi vetää edelleen, merkittävää hiljentymistä ei näy. Pääkaupunkiseudulta halutaan tänne tilavampiin neliöihin ja ei niin ruuhkaisiin ympäristöihin, kertoo Listed LKV Oy:n yrittäjä, YKV Päivi Aittamaa.

Korkojen ja asumiskustannusten, esimerkiksi sähkön hinnan nousu, näkyy hänen mukaansa siinä, minkä tyyppiset asunnot käyvät parhaiten kaupaksi.

– Maalämmöllä varustetut ja muut energiatehokkaat asunnot viedään käsistä, suorasähkölämmitteiset talot taas ovat kokeneet suosion laskua, Aittamaa sanoo.

– Jos kohde on lapsiperheelle sopiva ja asumiskustannukset kohtuulliset, puhutaan todella lyhyistä myyntiajoista, hän jatkaa.

Parhaiten kunnan kolmesta päätaajamasta vetää Aittamaan mukaan edelleen Klaukkala, mutta Rajamäki on kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana kasvattanut reippaasti suosiotaan.

– Etätyön jääminen ihmisten arkeen on vaikuttanut siihen, että ollaan valmiita matkaamaan asunnon perässä pidemmälle, Aittamaa pohtii.

Uusimpana kiinteistönvälitysyrityksenä Nurmijärvellä on aloittanut Westhouse LKV, jonka tavaramerkki ovat arvoasunnot. Tähän asti 90-luvun alussa toimintansa aloittanut yritys on toiminut Espoossa ja Helsingissä, mutta laajentaa nyt toimintaansa kehyskuntiin.

Nurmijärveläinen LKV Sari Kivinen aloitti 8. elokuuta työnsä yrityksen myyntipäällikkönä. Tätä ennen hän on tehnyt pitkän uran OP Ryhmässä.

– Nurmijärvelläkin on tänä päivänä kalliimman hintaluokan asuntoja, ja niiden kauppa on käynyt hyvin, Kivinen kertoo.

– Pääkaupunkiseudulta tulee asiakkaita, jotka saavat Nurmijärveltä ostettua enemmän neliöitä ja asumisen laatua samalla tai lähes samalla hinnalla kuin pääkaupunkiseudulta, hän jatkaa.

Klaukkala on Kivisenkin mukaan päätaajama Nurmijärveltä asuntoa etsittäessä.

– Korona-aikana on opittu tekemään etätöitä, eikä kulkeminen pääkaupunkiseudulle ole enää jokapäiväistä. Siksi voidaan mennä etäämmällekin ja hakea esimerkiksi isompaa tonttia ja väljyyttä asuinympäristöön. Myös se, että vanhemmat voivat paremmin kuljettaa etätyössä ollessaan lapsiaan esimerkiksi harrastuksiin, näkyy selkeästi asuinpaikan valinnassa.