Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutustumiskursseilla pääsee kurkistamaan korkeakouluopintoihin – Helsingin yliopisto tarjoaa tällä hetkellä 26 maksutonta kurssia

Helsingin yliopisto tarjoaa ilmaisia tutustumiskursseja korkeakouluopinnoista kiinnostuneille. Tarjolla olevat verkkokurssit ovat pääasiassa johdantokursseja eri tieteenaloille.

Avoimen yliopiston johtaja Jenni Krapu kertoo, että kurssien toivotaan palvelevan etenkin toisen asteen opiskelijoita, jotka vasta suunnittelevat lukion jälkeisiä opintojaan.

– Helsingin yliopistossa on tieteenaloja, joita esimerkiksi lukio-opinnoissa ei ole lainkaan. Tutustumiskurssien avulla nuoret pääsevät tutustumaan meidän tieteenalojen opintoihin.

Tällaisia ovat muun maussa oikeustiede sekä maa- ja metsätaloustieteellisen tiedekunnan eri tutkinnot.

Suosituimpia tutustumiskursseja ovat olleet muun muassa oikeustieteen, tietojenkäsittelytieteen sekä erityispedagogiikan kurssit.

Tällä hetkellä tarjolla on 26 eri kurssia. Kirjo on laaja. Maksuttomilla kursseilla voi opiskella muun muassa Suomen ja lähialueiden arkeologiaa, suomalaisia kotieläimiä, Pohjois-Amerikkaa, ilmastoa ja mato-oppia.

Tarjolla on muun muassa Pohjois-Amerikkaa, ilmastoa ja mato-oppia.

Viimeksi mainitulla perehdytään lemmikkien kuten koiran, kissan ja hevosen matotartuntoihin ja siihen, miten niitä voidaan kontrolloida.

Vaikka kurssitarjontaa on ajateltu erityisesti korkeakouluopintoja suunnitteleville Krapu muistuttaa, että niille saa osallistua kuka tahansa.

Myös alanvaihtajat voivat saada kursseilta apua uuden uran suunnitteluun.

Kurssit ovat 1–2 opintopisteen laajuisia.

Opintopisteet voidaan lukea hyväksi tutkintoon, mikäli kurssin suorittanut päätyy tutkinto-opiskelijaksi.

Tutustumiskurssin voi yleensä sisällyttää myös lukio-opintoihinsa.

– Näin opiskelija saa tuplahyödyn suorittamastaan kurssista, Krapu kannustaa kursseista kiinnostuneita.

Verkkomuotoisena toteutetun opiskelun voi helposti suorittaa oman aikataulun mukaan. Pelkän verkkoluennon seuraamiselle ei kuitenkaan läpäise kurssia.

Suoritusmerkinnän saa läpäistyn tentin tai hyväksytyn kirjallisen suorituksen jälkeen.

Tutustumiskursseja on järjestetty viime vuosina osana lukioiden ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä, jonka tarkoituksena on madaltaa kynnystä siirtyä toiselta asteelta korkeakouluopintojen pariin.

– Lukioiden opinto-ohjaajat ovat avainasemassa, jotta tieto kursseistamme tavoittaa oppilaat.

Krapu kertoo, että Helsingin yliopisto pyrkii lisäämään tarjolla olevien tutustumiskurssien määrää.

Myös englanninkielisiä ja ruotsinkielisiä kursseja on tarjolla.