Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Nurmijärvestä tulisi esteettömämpi – vammaisneuvoston jäsenet kertovat, millainen kunta on vammaisten näkökulmasta

Millainen Nurmijärvi on vammaisten näkökulmasta? Pyysimme Nurmijärven vammaisneuvoston jäseniä haastatteluun kertomaan ajatuksiaan Nurmijärvestä ja kunnan esteettömyydestä.

– Kaupat ovat pääasiassa esteettömiä, mutta esimerkiksi Klaukkalan uuden S-marketin parkkipaikalla huomattiin yksityiskohdat, jotka kertovat puutteista suunnitteluvaiheessa. Pysäköintikyltit on sijoitettu keskelle parkkiruudun taakse. Invataksi ei voi pysäköidä keskelle parkkiruutua oikeaoppisesti, koska pyörätuoliramppia ei voi laskea alas johtuen kyltistä, Nurmijärven vammaisneuvoston puheenjohtaja Esa Lahtela kertoo.

Viime vuosilta hyvänä esimerkkinä yhteistyöstä vammaisneuvosto nostaa esille Rajamäen uimahallin laajennuksen, jolloin esteettömyyteen kiinnitettiin erityisesti huomiota ja vammaisneuvosto oli mukana suunnittelussa.

Tuorein hyvän yhteistyön tulos on pääkirjaston peruskorjaus. Nurmijärven vammaisneuvosto oli mukana suunnittelemassa uudesta kirjastosta esteetöntä ja kaikki käyttäjät huomioivaa.

Kirjaston henkilökunta ja hyvinvointilautakunta kutsuivat vammaisneuvoston ja kirjaston käyttäjiä yhteiseen kokoontumiseen jo peruskorjauksen alkaessa.

– Tuntuu tosi hyvältä, että kaikkia kirjaston käyttäjiä arvostetaan. Oli todella hyvä juttu, että pääsimme mukaan jo asemakaavan suunnitteluvaiheessa ja arkkitehti oli kuulemassa huomioitamme. Esimerkiksi esteettömyys ja hissit on huomioitu uudessa pääkirjastossa, vammaisneuvoston varapuheenjohtaja Veli-Matti Aittola sanoo.

Vammaisneuvosto antaa mielellään oman näkökulman asioihin ja heidän puoleensa toivotaan käännyttävän jo infrastruktuuria rakennettaessa.

– Olisi hyvä tehdä asioita jo etukäteen eikä jälkikäteen. Asiat ajatellaan aina näkevien näkökulmasta. Esimerkkejä on paljon: kaupassa hedelmä- ja vihannesosastolla numerot ovat liian pienellä, tuotteet vaihtavat paikkoja nopealla tahdilla. Lidlissä tuotteet pysyvät samoilla paikoilla ja tuotteita ei punnita. Heille siitä pisteet, Aittola sanoo.

Yhteistyönä kunnan sekä vanhus- ja vammaisneuvoston edustajien kanssa Nurmijärven kirkonkylässä ja Rajamäen keskustassa on jo toteutettu esteettömyyskartoituskävelyt. Seuraavaksi vuorossa on Klaukkala.

– Rajamäen esteettömyyskävely oli viime syksynä. Siinä nousi esille 76 korjausta vaativaa kohtaa. Näitä on jo osittain hoidettu ja korjattu. Seurataan vammaisneuvostossa mitä on tehty, Aittola sanoo.

– Klaukkalassa tehdään luultavasti kolme kävelykierrosta, Lahtela jatkaa.

Vammaisneuvoston edustajat toivovat kunnan ja yritysten näkevän kokonaisuuden mitä esteettömyyteen kuuluu.

Tähän vastaisi puheenjohtaja Esa Lahtelan, sekä vammaisneuvoston jäsenten Veli-Matti Aittolan ja Kimmo Viisasen haastattelun aikana ideoima toimintamalli, jossa yhteistyössä eri palvelutarjoajien kanssa esimerkiksi ravintolalle voidaan myöntää tarra: vammaisneuvoston tarkistama.

Tämä kertoisi esimerkiksi ravintolan tai kaupan kartoittaneen tilat kaikille käyttäjäryhmille sopiviksi.

Nurmijärven vammaisneuvosto toivoo tiiviimpää yhteistyötä neuvoston, kunnan ja yritysten välille, jotta Nurmijärvestä tulisi entistä esteettömämpi. Entä millainen asuinpaikka Nurmijärvi on muuten vammaisen näkökulmasta?

– Asun Metsäkylässä, joukkoliikennettä ei ole. On hypättävä taksiin julkisen liikenteen puuttuessa, Lahtela sanoo.

Pyörätuolia käyttävä Tarja Salomaa kertoo Keusoten myötä asioiden menneen huonompaan suuntaan.

– Jaettavia hoitotarvikkeita on vähennetty, soittopyyntöihin ei vastata kuin parin päivän jälkeen, jolloin olen ollut jo sairaalassa Hyvinkäällä. Tilanne on mennyt todella surkeaksi.

Nurmijärven vammaisneuvoston aiempi pitkäaikainen puheenjohtaja Kimmo Viisanen kertoo omaishoitajien palkkoja pienennetyn Keusoten aikana.

– Iän karttuessa ei ole väliä onko vammainen vai vanhus palvelutarpeiden kasvaessa, Viisanen jatkaa.

– Keusote toi parannuksen taksimatkoihin, koska taksimatka-alue laajentui, Salomaa kertoo yhtenä positiivisena asiana.