Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkoneuvosto hyväksyi tilojen antamisen samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen Nurmijärvellä

Asiasta oltiin tehty valtuustoaloite, jonka allekirjoitti 20 kirkkovaltuutettua.

Nurmijärven seurakunnan kirkkoneuvosto hyväksyi kokouksessaan 23. elokuuta kirkkovaltuustoaloitteen tilojen käytön mahdollistamisesta kaikille seurakuntalaisille.

Kirkkoneuvoston päätöksen mukaan seurakunnan kirkot ovat käytettävissä myös samaa sukupuolta olevien parien kristilliseen avioliittoon vihkimiseen ja avioliiton siunaamiseen.

Leni Niinimäen 17. toukokuuta jättämän valtuustoaloitteen oli allekirjoittanut 20 kirkkovaltuutettua 33:sta.

Kirkkoneuvosto perusteli päätöksen seurakuntalaisten yhdenvertaisen palvelun turvaamisella. Koska Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on jo pappeja, jotka vihkivät samaa sukupuolta olevia kristilliseen avioliittoon tai toimittavat heidän avioliittonsa siunaamisen, samaa sukupuolta olevat saavat pyytäessään joka tapauksessa vihkimisen tai avioliiton siunaamisen kirkossa. Monelle on tärkeää tulla palvelluksi omassa kotikirkossaan.

Neuvosto totesi, ettei nyt päätetty työntekijöiden määräämisestä tehtäviin, koska neuvostolla ei ole siihen toimivaltaa. Tässä ei myöskään otettu kantaa keskusteluun kirkon avioliittokäsityksestä.

– Kaksi asiaa tulee pitää erillään, kirkon avioliittokäytäntö miehen ja naisen välisenä liittona sekä tilakysymys, josta jälkimmäisestä seurakunta voi päättää ja päätti nyt kokouksessaan. Haluamme, että Nurmijärvellä kaikki seurakuntalaiset ovat samanvertaisessa asemassa tilojen käytössä, mutta meidän tulee edelleen noudattaa kirkon ylimmän päätöselimen eli kirkolliskokouksen linjausta avioliittoon vihkimisen käytännöstä, Nurmijärven seurakunnan kirkkoherra Ari Tuhkanen sanoo.

Tuhkasen mukaan tilojen antaminen samaa sukupuolta olevien kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen ja avioliiton siunaamiseen on joka tapauksessa aiempaa tilannetta paremmin samaa sukupuolta olevia pareja palveleva ratkaisu.

– Seurakunta on tehnyt kaiken mahdollisen asiassa ylittämättä silti toimivaltaansa.

Samaa sukupuolta olevat voivat siis halutessaan saada tilat kirkolliseen vihkimiseen tai avioliiton siunaamiseen nyt myös Nurmijärven kirkoissa.

– Tälle mahdollisuudelle tuntuu olevan yhä enemmän kannatusta muuallakin seurakunnissa.

Nurmijärven seurakunta noudattaa edelleen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylimmän päättävän elimen kirkolliskokouksen linjausta, jonka mukaan seurakunnan papit eivät vielä voi toimittaa samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä tai avioliiton siunaamista. Tiedossa kuitenkin on, että kirkolliskokouksessa on yhä enemmän kannatusta löytää piispojen työskentelyn pohjalta olevista vaihtoehdoista homoseksuaalisia seurakunnan jäseniä nykyistä paremmin avioliittoasiassa palvelevia ratkaisuja.

Päätöksestä jätettiin yksi eriävä mielipide.

Juttua päivitetty 24.8. klo 12:31. Lisätty Ari Tuhkasen kommentit ja korjattu kirkollisneuvosto kirkkoneuvostoksi.